A magyar áramár Európa középmezőnyében

Júliustól átlagosan egy forinttal csökken a villamos energia fogyasztói ára, a 47 forint így is Európa középmezőnyébe tartozik, igaz, a beszerzési ár viszont a régiós átlag alatt van – hangzott el egy háttérbeszélgetésen szerdán.

Egy felmérés azt mutatja, hogy az emberek többsége elégedett az áram ár/érték-arányával. A szolgáltatók szerint az árszabályozás egyre jobb, de még mindig van benne bizonytalansági tényező.

Tavaly az áramszolgáltatók kis mértékben túllépték a kilowattóránként jogszabályban engedélyezett 1,98 forint árrést, ezért júliustól átlagosan 48-ról 47-re csökken a villamos energia ára. Ezzel Európa középmezőnyébe tartozik a bruttó fogyasztói ár – hangzott el az energiainfo háttérbeszélgetésén szerdán. A budapesti ár Amszterdammal van egy szinten, drágább viszont az athéninál, a helsinkinél, párizsinál és londoninál is. Többe kerül viszont az áram például Koppenhágában, Berlinben és Bécsben. Nehézzé teszi az összehasonlítást az, hogy nagyon eltérő az ár összetétele, valamint az áfa. A forgalmi adóból például van 6 százalékos kulcsú is Európában, az átlag 15 százalék, aminél a magyarországi 25 százalékos mérték lényegesen magasabb.

Az átlagos fogyasztói árnak negyede a piaci beszerzés ára

Az átlagos fogyasztói árnak negyede a piaci beszerzés ára, ami viszont a régiós átlag alatt van – mondták el a megjelent iparági szakértők. Arról is beszéltek, hogy az árszabályozás az elmúlt években sokat javult, de még mindig vannak benne olyan elemek, amelyek bonyolulttá teszik azt, és fenntartják a fogyasztókban a bizonytalanságot. Ezért a szolgáltatók azt szeretnék, ha kikerülnének az ár szerkezetéből például a szociális elemek. Nehéz például megmagyarázni a fával fűtő ügyfeleknek, hogy a védett fogyasztók segítése miatt drágul az áram egy hideg tél után.

Egy felmérés tanúsága szerint az emberek több, mint fele szerint a villamos áram ár/érték aránya megfelelő. Sőt, az ELMŰ-ÉMÁSZ-cégcsoporton belül nehezebb szociális helyzetben lévő Észak-Magyarországon még nagyobb arányban elégedettek az emberek, mint a fővárosban.

– Független Hírügynökség –