A magasabb kukorica-hozamokért

A magasabb kukorica-hozamokért
© Fotó: Pixabay
Budapest – Mi minden kell ahhoz, hogy a kukorica tisztességes terméshozamokat produkáljon?

A termelést befolyásoló tényezők közül a leglényegesebb természetesen maga a talaj, amihez minden kukoricatermesztőnek alkalmazkodnia kell, hibridválasztásban és tőszámban egyaránt.

Ne másolják le

A termésmaximum eléréséhez tehát nem mechanikus másolásra van szükség, hanem a saját termesztési kondícióknak legmegfelelőbb hibrid és állománysűrűség kiválasztására. Magyarországon homokos, agyagos, illetve a szerencsésebb termelők vályogszerkezetű talajon termelnek kukoricát, a vízfelvétel ugyanis az utóbbi típusnál a legideálisabb a növény számára – mondta előadásában Hajdu Attila, a DEKALB fejlesztőmérnöke a Mezőfalván tartott I. NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow rendezvényen. A szakember mindezt konkrét számadatokkal is alátámasztotta: homokos talajon 1,37 tonna/hektár (t/ha) volt az átlagos termés szélsőségesen aszályos évben, öntözetlen körülmények között Magyarországon (2012-es adatok szerint), agyagoson 5,8 t/ha, míg vályogszerkezetű talajon 11,3 t/ha termést is el lehetett érni.

Személyre szabottan

– Mindebből az következik, hogy a hibridválasztásban rejlő lehetőségeket is ki kell használniuk a gazdáknak, ám ennek nem azt kell jelentenie, hogy ugyanazt vessék, mint a szomszédjuk, hanem a talajaik adottságainak legmegfelelőbb növényt – tanácsolta a zömmel szakemberekből álló hallgatóságának Hajdu Attila.

HBN