ifjú zseni

2020.06.27. 15:30

Debreceni iskolás lett az ország legjobb matekosa

Nagy Tamás Nimród, a Szoboszlói Úti Általános Iskola diákja, azért indult a versenyen, hogy kipróbálja magát.

Fotó: Matey István

Az ifjú tehetség, Nagy Tamás Nimród a Zrínyi Ilona Matematikaverseny első tíz helyezettjébe akart bekerülni, helyette ő lett korcsoportjában az ország legjobb matekosa. Kocsisné Szentjóbi Szabó Enikő felkészítő tanár Tamás mellett egy idősebb diákkal is tanult a megmérettetésre, aki szintén első helyen végzett.

„Nem sejtettem, sőt erről álmodni sem mertem, mialatt készültünk, hogy Tamás ilyen eredményt fog elérni, annak ellenére, hogy tavaly és tavaly­előtt is bejutott a döntőbe tizenhetedik és huszadik helyezést elérve. Ha ettől csak egy kicsit végzett volna előrébb, annak is nagyon örültem volna”

– mondta Kocsisné Szentjóbi Szabó Enikő.

– Korábban is vettem részt különböző tanulmányi próbatételeken, így ismét ki szerettem volna magam próbálni, emellett pedig nagyon sokan biztattak, hogy idén is induljak, így ez is ösztönzően hatott rám – válaszolta a Napló kérdésére Nagy Tamás Nimród, a verseny nyertese. – Váratlanul ért minket, mikor kiderült, hogy első helyen végzett a fiam, hiszen a gyakorlások alkalmával sem tűnt úgy, hogy erre bármi lehetőség fennállna – idézte fel Tamás édesanyja.

Kitörő boldogság

Egy ilyen siker után a jövőbeni versenyek előtérbe kerülnek, így a fiatal tehetség még sok megmérettetésen szeretne részt venni. – Mint ahogy eddig is rendszeresen kipróbáltam magam a matematika területén, így ezt a jelenlegi löket után szeretném folytatni – jelentette ki a fiatal versenyző.

„Abban a pillanatban, amikor megtudtam, hogy én lettem az első, mérhetetlen nagy boldogság töltött el, hirtelen felfogni sem tudtam, hogy mi történik”

– emlékezett vissza. – Amiatt izgultunk, hogy az első 20 között végezzen a fiam, mikor kiderült, hogy első lett, túltengett bennem az anyai büszkeség – osztotta meg Tamás édesanyja. – Rengeteg gratuláció érkezett, hihetetlen érzés – folytatta.

Tudatos felkészülés

Az első helyet nem adták olyan könnyen, mindennapos gyakorlás és tanulás eredményeként sikerült elérni. – Nagyon precízen készült Tamás a verseny előtti hetekben, minden napra jutott legalább egy feladatsor, amit megoldott – emlékezett vissza a felkészítő tanár. – Elengedhetetlen volt az a körülmény, hogy a tanítványomat a szülei mindenben segítették és támogatták, odafigyeltek a napirendjére, ami ebben a karanténhelyzetben különösen fontos volt. Szeretetteljes család veszi körül, ahol figyelnek a kikapcsolódásra és a feltöltődésre a tanulás mellett – részletezte.

Nagy Tamás Nimród és felkészítő tanára, Kocsisné Szentjóbi Szabó Enikő | Fotó: Matey István

– Számítógépen keresztül is éreztem, hogy nagyon koncentrál Tomi, amikor a feladatokat beszéltük meg együtt. Eleinte egyszer-egyszer azt hittem, hogy nem figyel, aztán hirtelen két lépéssel előrébb járt, levezette a feladatot és megmondta a megoldást – tette hozzá. – Mindennap legalább egy órát készültünk a versenyre, ahol mindig azokat a feladatokat beszéltük át, amik éppen nem mentek – közölte a sikeresen felkészített diák.

„Örülök, hogy első lettem, rengetegen gratulálnak, és nagyon boldog vagyok az elért eredményem miatt”

– közölte.

Felmerülő problémák

Kocsisné Szentjóbi Szabó Enikő elmondta, hogy Tomi éles eszű, gyors felfogású, nagyon logikusan gondolkozó, érdeklődő, szorgalmas diák. Mindemellett szerény, illemtudó, tud győzni és veszíteni is. – A felkészülés során csak online tudtunk egymással beszélgetni, nagyon hiányzott a személyes kontaktus. Nehezítő körülmény volt a vírushelyzet miatti bezártság is, az év végi fáradtságról nem is beszélve – tájékoztatott a tanárnő. – A feladatok nem okoztak nehézséget számomra, inkább az idő volt problémás, hogy minden feladatot meg tudjak csinálni – hangsúlyozta Tamás.

Vámosi Kira

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában