Helyi közélet

2015.09.30. 18:09

Időjárás-jelentés - 2015. szeptember 30.

Budapest, 2015. szeptember 29., kedd (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Budapest, 2015. szeptember 29., kedd (MTI) - Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelenti:

Időjárási helyzet Európában

A kontinensünk túlnyomó részének időjárását már napok óta alakító anticiklon - eddig a sarkvidék felé nyúló - magasnyomású hídját egy markáns ciklon morzsolta fel, amelynek hidegfrontja szerdára virradóan érte el a Skandináv-félsziget északi részét, több helyen orkán erejű szélviharral. Norvégia északi részén a legerősebb széllökések helyenként a 130-140 km/h-t is meghaladták. Kedden a front előtt a norvég partok mentén helyenként még 15-18 fokot mértek. Európa legnagyobb részén - a magasnyomás hatására - nem ilyen mozgalmas az idő, az anticiklon peremén van több felhő és csapadék, a Földközi-tenger térségben heves zivatarok is előfordulnak. A csúcshőmérséklet északkeleten jellemzően 5 és 15, míg Nyugat- és Közép-Európában nagyrészt 15 és 20 fok között alakul. A mediterrán térségben és a Fekete-tengertől északkeletre helyenként 25 fok fölé melegszik fel a levegő. A Kárpát-medencébe az anticiklon peremén egyre szárazabb, de csütörtökön a magasban már kissé melegebb levegő érkezik, emiatt a hideg reggelt követően erősödik a nappali felmelegedés.

Várható időjárás csütörtök estig

Tovább szakadozik, csökken a felhőzet, délután általában már kevés lesz a felhő, ugyanakkor főként a Dél-Alföldön és a Dunántúl délnyugati felén felhősebb tájak is lehetnek. Eleinte a déli határvidéken előfordulhat jelentéktelen eső, később csapadék nem valószínű. A gyakran élénk északkeleti szelet szerdán napközben főként a Dunától keletre több helyen erős lökések kísérik. Estétől mérséklődik a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 2 és 9 fok között alakul, de a derült, szélvédett, mélyebben fekvő helyeken kevéssel fagypont alá csökkenhet a hőmérséklet. Talajmenti fagy több helyen előfordulhat.

A legmagasabb nappali hőmérséklet csütörtökön 15 és 20 fok között alakul.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában