A létminimum fölé vinné a minimálbért az LMP

Akt.:
Schiffer András
Schiffer András - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – 30 százalékos minimálbéremelést sürget az LMP, amire meg is lenne költségvetési fedezet – jelentette ki Schiffer András, a párt társelnök-frakcióvezetője csütörtöki debreceni sajtótájékoztatóján.

A politikus országjáró körútja utolsó állomásaként érkezett Hajdú-Biharba, hét települést keres fel megyénkben két nap alatt.

– Várhatóan 5,5 százalékos béremelést fog bejelenteni a kormány, ami messze van a kívánatostól – mondta Schiffer András, megjegyezve, hogy ez a döntés megfelelő egyeztetés nélkül született. – Úgy véljük, a 30 százalékos minimálbér emelésnek is megvan a forrása. Egyrészt háromkulcsos személyi jövedelemadó bevezetéséből, ahol nulla, 12 és 24 százalék lenne a kulcs, másrészt az államilag szervezett lopások beszüntetéséből. Mindehhez 18,5-ről 12 százalékra kellene mérsékelni a járulékokat, így a minimálbér 23 ezer forinttal, a létminimum fölé emelkedne – fejtette ki Schiffer András.

Görög Jenő, a párt debreceni önkormányzati képviselője ehhez kapcsolódóan siralmasnak nevezte a megyeszékhely foglalkoztatási állapotát a jelenlegi 9 százalékos munkanélküliséggel. Szerinte a 2020-ig a városnak juttatandó 42 milliárd forintnyi uniós támogatás elköltésében a fontossági sorrend negyedik helyénél előrébb kellene állnia a munkaerő piaci helyzet javításának. A képviselő emlékeztetett rá, hogy a korábbi ígéretekkel ellentétben a 2012 nyarán bezárt húsüzem még mindig nem működik, és a városvezetés nem ia hazai megoldásban gondolkodik; márpedig helyi kézben kellene a cégnek maradnia! – hangoztatta.

HBN