A lengyelek Európa salakos királyai

Akt.:
A lengyelek Európa salakos királyai
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Nem sikerült a bravúr, maradt a realitás, az 5. helyen végzett a magyar csapat.

A szombati esőzések miatt vasárnap kora délután rendezték meg a salakmotoros páros Európa-bajnoki döntőt Debrecenben. A szervezők áldozatos munkájának hála, a pálya tökéletes állapotban várta a hét nemzet csatáját.

Kevés hiányzott

A házigazdáknál Tabaka József és Magosi Norbert ült motorra, a tartalék Tihanyi Sándor csak mentálisan segített a társaknak. A magyarok a németekkel kezdtek, akik közül Kai Huckenbeck meglepte a hazai versenyzőket, így 4:2-re a németek nyertek. A következő futamban javítottak Tabakáék, a papírformának megfelelően 5:1-re legyőzték az osztrákokat. Ezután újra egy 4:2-es vereség következett, Vaclav Milikkel nem bírtak a mieink. Negyedik próbálkozásra 5:1-es zakóba futottunk, Damian Balinski és Dawid Lampart hozta a kötelezőt, míg Magosinak motorgondja akadt. A lettek ellen 5:1-re diadalmaskodtak honfitársaink, akik az utolsó starthoz állásnál az addig vezető oroszokkal meccseltek. Az első start után Grigorij Laguta vezetett Tabaka, Bjelouszov és Magosi előtt, amikor Bjelouszov hatalmasat esett. A megismételt futamban – a bukott versenyző nélkül – 3:3-at értek el a mieink, így 18 ponttal zártak, amiből 12-t Tabaka, 6-ot pedig Magosi motorozott össze. Mint utóbb kiderült, ez a pontszám az 5. helyhez volt elegendő. Némileg bosszantó, hogy a németek mindössze 1, a csehek pedig 2 ponttal előztek meg bennünket, így nem sok kellett volna a dobogós helyezéshez.

Emlékezetes marad

Mint egy jó filmben, az első hely sorsa az utolsó futamban dőlt el, ahol a lengyelek a társ nélkül maradt Lagutával csaptak össze. Ha az orosz megnyeri a futamot, ők Európa királyai. Rosszul startolt a közönségkedvenc orosz, viszont a depó felőli kanyarban olyan kockázatos előzésbe kezdett, amit ha véghez visz, évek múltán is emlékeznek rá a szurkolók. Így is fognak, de nem azért, mert sikerült, hanem nagyot bukott belőle Grisa. Szerencsére nem sérült meg, de az első helyet elvesztették Lagutáék. Érdekesség, hogy a lengyeleket az a Dawid Lampart vezette sikerre, aki a leggyengébb eredménysorral rendelkezett a polákok közül, viszont rendszeres versenyez a cívisvárosban.

HBN-BN


Végeredmény

1. Lengyelország 26 (Ulamek 2, Balinski 10, Lampart 14),
2. Oroszország 22 (Bjelouszov 7, G. Laguta 15),
3. Csehország 20 (Milik 16, Krcmar 2, 17. Holub 2),
4. Németország 19 (Huckenbeck 13, Busch 1, Grobauer 5)
5. Magyarország 18 (Tabaka 12, Magosi 6, Tihanyi -)
6. Ausztria 12 (Schaaf 4, Gappmaier 8)
7. Lettország 8 (Zvorigins 1, Mihajlovs 7)További hírek a Sport kategóriából

Sporthírek