A lengyel GDP egy százalékát kitevő összeget is elérhetik az árvízi károk és az elhárítás költségei

Akár a GDP egy százalékának megfelelő összeget is elérhetik az árvíz okoztak károk és az elhárítás költségei Lengyelországban – közölte hétfőn a lengyel média.

Ebben az esetben a pénzügyminisztériumnak felül kell vizsgálnia a 2010-es költségvetést. A kormány korábbi becslései, amelyek a két héttel ezelőtti első, és 16 halálos áldozattal járó árhullára vonatkoztak, tíz milliárd zlotyival számoltak.

1997-ben, a legutóbbi katasztrofális árvíz idején, csaknem 13 milliárd zlotyis volt a kár. Ha a jelenlegi második árhullám hasonló károkat okoz, mint a két héttel ezelőtti májusban, akkor a kár és a kárelhárítást költségei elérhetik a 14 milliárd zlotyit, ami a GDP egy százalékának megfelelő összeg – állította egy szakközgazdász a Rzeczpospolita című napilap hétfői számának adott interjújában.

Szakemberek szerint ebben az esetben a pénzügyminisztérium rákényszerül arra, hogy felülvizsgálja a 2010-es költségvetést. “Attól tartok, ez nem fogjuk tudni elkerülni”- mondta az újságnak Janusz Jankowiak, a Lengyel Üzleti Tanács szakértője.

– Független HÍrügynökség –