A lelki egészségre is figyelmet fordítanak

Gyakran nemcsak a betegnek, hanem családjának is segíthet a pszichológus
Gyakran nemcsak a betegnek, hanem családjának is segíthet a pszichológus - © Fotó: AFP
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – A pszichológusok személyre szabják a gyógyító terápiát.

Sokan nem ismerik a betegeket támogató pszichológiai módszereket, ezért mindenképp érdemes a kórházi – jobb esetben az onkológiai osztályon dolgozó – pszichológust megkeresni, és konzultálni vele a lehetőségekről. A Simonton-tréning egy komplex pszichológiai rehabilitációs program. Olyan módszereket és relaxációs technikákat tanítanak, amelyekkel kiegyensúlyozottabbá válhat a beteg, hatékonyan csökkenthető a szorongás, a halálfélelem. Segítségével sikerülhet úgy együtt élni a betegség tudatával, hogy az kevésbé legyen nyomasztó a mindennapokban. A módszer abból indul ki, hogy ha a negatív érzelmek és stressz­hatások képesek hozzájárulni egy betegség kialakulásához, akkor a pozitív érzelmek az állapotjavulásban is szerepet játszhatnak. Megnyugtató relaxáció közben az érzelmekhez, félelmekhez képeket társítanak, ezáltal segítenek megfogalmazni, feldolgozni, kezelni azokat.

Tréning a léleknek

A múlton való rágódás vagy a jövőtől való félelem helyett a jelen tudatos megélésében igyekszik segíteni egy másik népszerű módszer: az MBCR-terápia (Mindfulness Based Cancer Recovery), mely szintén egy átfogó pszichológiai rendszer. A foglalkozásokon a betegek meditációs gyakorlatokat végeznek, légzéstechnikát tanulnak, a jóga egyes elemeit sajátítják el. Tudatosítják magukban a gondolatok és érzelmek, a test és a lélek közötti kapcsolatokat. Olyan szemléletet adnak át a tréningen, melynek segítségével a beteg csökkentheti a szorongását, az őrlődés helyett friss szemmel tudja nézni és kezelni belső és külső konfliktusait, megélni a jelen pillanatait.

A mindennapos stresszkezelési készségeket fejleszti a Williams Életkészség-tréning. Olyan módszereket tanulnak meg a betegek, amelyekkel a másik emberre is tekintettel, de mégis hatékonyan tudják képviselni saját érdekeiket. A kommunikáció javítása jobbá teheti az orvos-beteg viszonyt, a magánéleti konfliktusok kezeléséhez is hozzájárulhat.

A hipnózis is segít

A problémák feldolgozásában, de akár a mellékhatások csökkentésében vagy a fájdalomcsillapításban segíthet a hipnózis is. De csak tapasztalt, elismert szakemberhez szabad fordulni: a hipnoterapeuta szakorvos vagy klinikai szakpszichológus lehet.

Vannak, akiknek a zeneterápia, a művészetterápia vagy más egyéni megoldás segíthet. A stresszspirál visszafordításában nyújthat segítséget az autogén tréning. A módszernek sok válfaja létezik, azonban a lényeg, hogy az autogén tréning nyomán megtanulható a relaxációnak egy olyan formája, amely segít a koncentrációban, a szorongás csökkentésében, a nyugodt állapot elérésében, ez pedig visszahat a szervezet működésére is – olvasható a Rákgyógyítás.hu-n.

HBN