A legveszélyesebb autószínek; nem árt, ha az autó vásárlásakor erre is gondolunk

Akt.:
A legveszélyesebb autószínek; nem árt, ha az autó vásárlásakor erre is gondolunk
Debrecen – Autó vásárlásakor elsősorban az ár, a megbízhatóság és a kényelem az a három szempont, ami alapján meghozzuk a döntésünket.

Sokan azonban nem is tudják, hogy a színválasztásra is érdemes nagy hangsúlyt fektetni, de természetesen nem az aktuális divat miatt. Egy nemzetközi felmérés és a Generali Biztosító statisztikái szerint ugyanis az autónk színe segíthet elkerülni a baleseteket is.

A fehér feltűnik

Egy adott gépjármű esetében a közúti balesetek valószínűsége számos, egymástól független tényezőtől függ. A gépjármű műszaki állapota, az időjárási helyzet, a járművezető képességei és gyakorlottsága mind fontos faktorok lehetnek. Ugyanakkor kevesen gondolnák, hogy a látási viszonyok függvényében komoly jelentősége lehet az adott gépjármű színének is. Egy, a közelmúltban publikált nemzetközi tanulmányban1 17 év baleseteinek elemzése alapján összeállítottak egy listát arról, hogy milyen színű autókat érte a legkevesebb, illetve legtöbb baleset az utakon. Az egyik legbiztonságosabb szín a fehér, ugyanis az különbözik legjobban környezetétől. Ezáltal jobb az észlelhetősége, és így kevesebb balesetet is szenvednek a fehér autóban utazók. Azonban azt sem szabad figyelmen kívül hagynunk, hogy melyik napszakban vezetünk a legtöbbet, hiszen ez is befolyásolja a biztonságos közlekedést.

Melyek a leg-ek?

A felmérés szerint nappali környezetben a legbiztonságosabb szín a narancssárga, míg a legveszélyesebb a pink. Előbbinek 11%-kal kevesebb, míg utóbbinak 19%-kal magasabb az esélye arra, hogy balesetet szenvedjen, mint a fehér járműveknek. Ezzel ellentétben éjszaka a narancssárga autókat kerüli el leginkább a baj, 23%-kal kisebb eséllyel éri őket kár, míg a legnagyobb veszélynek a piros és az aranyszínű járművek vannak kitéve, mindkét esetben 10-10%-kal valószínűbb, hogy balest éri őket, mint a fehér autókban ülőket. A hazai adatokat elemezve, a biztosító kimutatása alapján a következőket láthatjuk: Magyarországon az ezredforduló környékén a legnépszerűbb szín magasan az ezüstmetál volt. Ez a tendencia még ma is tükröződik a náluk biztosított gépjárműállományban. A társaság adatai szerint az ügyfeleik körében a leggyakoribb szín a szürke és a metálszürke. Ezt követi a fekete, a kék, a piros és a fehér.

HBN