A legújabb szívgyógyászati eljárásokról értekeznek Debrecenben

A legújabb szívgyógyászati eljárásokról értekeznek Debrecenben
© Fotó: Matey István
Debrecen – A cél a folyamatos továbbképzés biztosítása és a legújabb szakmai ismeretek naprakész átadása.

Immár huszonkettedik alkalommal rendezik meg március első hétvégéjén a Debreceni Kardiológiai Napokat.

A város legnagyobb orvoskongresszusának több mint nyolcszáz résztvevője a kardiológia legfontosabb aktualitásairól hallhat előadásokat. Az elsősorban gyakorlati-klinikai jellegű konferencia idei fő témája a szívgyógyászat, témái közül kiemelkedik a „Ischaemiás szívbetegség aktualitásai” című nyitó-szekció. Itt ahol ismertetik a kardiovaszkuláris betegségek újabb hazai és nemzetközi epidemiológiai adatait és a megelőzés lehetőségeit, a stabil koszorúér-betegség kezelését, az akut koszorúérbeteg ellátás aktualitásait, a szívinfarktus regiszter legújabb adatait és a koszorúér-betegek rehabilitációjának hazai helyzetét, valamint a jövő terveit is. Ezek a témák azért is jelentősek, mert hazánkban az európai átlagot meghaladóan gyakori koszorúér betegedések vezető halálokként szerepelnek, és ez által fontos népegészségügyi jelentőséggel bírnak – hangzott el a rendezvény csütörtöki sajtótájékoztatóján.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

– Magyarországon az európai átlagot jelentősen meghaladja a koszorúér-betegségben szenvedők száma, ez az egyik vezető halálok. Népegészségügyi jelentősége miatt a konferencián komoly figyelmet fordítunk a kardiovaszkuláris betegségek megelőzési lehetőségeire, szó lesz a stabil koszorúér-betegség kezelési módjairól, valamint az akut koszorúérbeteg-ellátás aktualitásairól is – ismertette dr. Czuriga István, a kongresszus titkára.

Egyre szorosabb kapcsolat

A konferencia évek óta visszatérő és a résztvevők között nagyon népszerű témája azoknak az új kardiológiai irányelveknek és ajánlásoknak az ismertetése, amelyek alapján a gyakorló orvosok a napi munkájukat végzik. Külön szekció foglalkozik az idén a kardiológiai és onkológiai szakma egyre szorosabb kapcsolatával, melyet a Magyar Kardiológusok Társasága újonnan megalakult Kardio-Onkológiai munkacsoportja szervez.

Fotó: Matey István Fotó: Matey István ©

– Az onkoterápia annyit javult az utóbbi években, hogy a betegek egyszerűen túlélnek, kigyógyulnak az onkológiai betegségekből, és évekkel a kezelést követően, vagy éppen a krónikus kezelés mellett léphet fel náluk kardiovaszkuláris betegség vagy probléma. Ha nem kapják meg a terápiát, akkor nem lesz kardiovaszkuláris problémájuk, viszont sokkal hamarabb meghalnak. Az ilyen komplikációk megelőzésére hoztuk létre a munkacsoportot – mondta dr. Édes István, a konferencia elnöke.

A kongresszus szakmai programja mellett a résztvevők jó hangulatú társasági programokon is részt vesznek, ahol lehetőség nyílik a szakmai kapcsolatok további erősítésére.

HBN