Saját magáért küzd

2020.04.28. 20:22

Már az elején is kitűnt egy kicsit a többiek közül

Csernyánszki Balázs több sportágat is kipróbált mielőtt rátalált a tollaslabdára.

Fotó: Csernyánszki Balázs-archív

A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola versenyzője egészen fiatal kora óta sportol, először szertornázott három évig, aztán az úszást, a labdarúgást és az atlétikát is kipróbálta, de elmondása alapján igazán nem nyerte el tetszését egyik sem.

– A tollast nyolc-kilenc éves koromban kezdtem a Kölcsey Ferenc Református Gyakorlóiskolában, ahova azóta is járok. Mester József tartott edzéseket nulladik órában hetente kétszer, és kíváncsi voltam, ezért elkezdtem járni. Azért tetszett meg, mert szeretem, ha magamra vagyok utalva, ha elrontom, akkor nem más a hibás érte, hanem én, és nekem kell kijavítanom – mondta a Hajdú-bihari Naplónak Csernyánszki Balázs.

Fotó: Csernyánszki Balázs-archív

Otthon készül

A korlátozások érvénybe lépése, és az oktatási intézmények bezárása előtt a fiatal sportolónak igen sűrű időbeosztása volt. Egy átlagos hétköznap reggel nyolctól délután kettőig az iskolában van, utána hazamegy tanulni, majd öt órától edzésre. Ha délután nem végzett a házi feladatokkal, akkor este a tréning után még befejezi azokat. A jelenlegi helyzetben ő is csak otthon tud készülni, az egyesület által kiadott különböző erősítő feladatokat végzi, ezenkívül még futni és biciklizni szokott járni.

A fiatal tollaslabdázó édesanyja, Csernyánszkiné Kovács Mónika elmondta, hogy nincs sok szabadideje Balázsnak, de testvérének Liliánának sem, aki a DVSC utánpótlásában kézilabdázik. – Nekik az a kikapcsolódás, ha nem csinálnak semmit, a társasházunknak van egy hátsó kertje, oda le szoktak menni focizni, kosarazni vagy röplabdázni együtt, de nagyon más nincs, mert nagyon le vannak terhelve mind a ketten.

Mérhetetlen szeretet

Mester József is beszélt a Naplónak az ifjú versenyzőről, aki kezdetek óta az edzője. – A csoportból ahol elkezdte a tollasozást már eleve egy kicsit kiemelkedett a többiek közül, de a szorgalma, az érett gondolkodása és a sportág mérhetetlen szeretete segített neki ilyen szép sikereket elérni. A játékkészsége kiemeli a korosztályából, de természetesen taktikai és technikai szempontból még sokat tud fejlődni – mondta a Debreceni Sportcentrum-Sportiskola trénere.

Támogatják

Balázs rengeteg megmérettetésen járt már eddig kiváló eredményeket produkálva. Többek között a 2019-es országos bajnokságon harmadik helyezést ért el, később a szlovéniai Medvode városában egy nemzetközi kupán második lett, és a Hódos Tamás-emléktornát pedig megnyerte tavaly októberben, mindegyik sikerét U13-as korosztályban érte el.

Nincs könnyű dolga egy fiatalnak, aki a tanulásban és az élsportban is helyt szeretne állni. Csernyánszki Balázsnak viszont szerencséje van, mert elmondása szerint az iskolában támogatják a versenyzését, egy többnapos torna után tanárai eltekintenek a számonkéréstől, hagynak neki néhány napot, hogy bepótolja lemaradását. A másik oldalról pedig az egyesület is segíti Balázs tanulását, ha egy fontos témazáróra készül, akkor egy-egy edzésről elengedik annak érdekében, hogy minél jobban sikerüljön.

Bakos Attila

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában