Eb-re készülve

2020.02.24. 14:48

Felújítás miatt egy időre bezár a Főnix Csarnok

Kormányzati, önkormányzati és pályázati forrásból újul meg az idén 18 éves csarnok.

2002-ben szinte kilenc hónap alatt épült fel a debreceni sportélet meghatározó színtere, felnőttkorba lépvén azonban már megérett a korszerűsítésre. Kormányzati, önkormányzati és pályázati forrásból, összesen 2.8 milliárd forintból újítják fel a Főnix Csarnokot a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnokságra, amelynek egyik helyszíne lesz a debreceni aréna.

– A Főnix Csarnok az ország második legnagyobb multifunkcionális rendezvénycsarnoka, mely elsősorban sportesemények kiszolgálására jött létre, de számos más rendezvényt, könnyűzenei produkciókat fogadott már az elmúlt években, ezeknek a velejárója, hogy egy idő után megérik az épület a felújításra.

„A Főnix 17 éve szolgálja a várost, Debrecen és a régió érdekeit, bár az épület jó állapotban lévőnek látszik, de a bizonyos elemei megérettek a cserére”

– fogalmazott Papp László polgármester a korszerűsítés kapcsán tartott sajtótájékoztatón, hétfőn. Hozzátette: 2022-ben egy újabb nagy esemény érkezik a cívisvárosba: férfi kézilabda Európa-bajnokságot rendez Magyarország Szlovákiával közösen, ennek az egyik fontos helyszíne a Főnix Csarnok lesz.

 

Bár még pontos dátum nincs arra vonatkozóan, mikor kezdődnek a munkálatok, a felújítás ideje alatt néhány hónapra zárva tart majd a csarnok, a kivitelezési kalkulációk szerint 2021. második felére megújult formájában láthatjuk majd a debreceni arénát.

Kamerák, beléptetés

A kormány és a Magyar Kézilabda Szövetség döntésének köszönhetően a csarnok jelentős felújításon megy majd keresztül. – Olyan felújítási munkálatok zajlanak majd, amelyek érintik a külső homlokzatot, valamint egy új belső tér kialakítására is sor kerül. Megtörténik a burkolatok cseréje, a szociális blokkok, öltözők felújítása, valamint új élmény- és információs rendszert építünk ki, mely kiterjed majd a hangosításra, a vizuáltechnikai berendezések fejlesztésére is – számolt be a felújítandó területekről Papp László, s hozzátette: az informatikai- és gépészeti rendszer cseréje szintén a felújítás része, valamint a nemzetközi előírásoknak megfelelő beléptető- és kamerarendszer kiépítése is megtörténik, ami a 2002-es építéskor kimaradt.

Fotó: Matey István

A kivitelezési kalkulációk szerint 2021 második felére véget ér a felújítás, mely nem jár lelátóbővítéssel. Sportesemények esetén 6 és félezer ember befogadására képes az épület, koncertek alkalmával – ha a küzdőtér is használható – 8 ezer főt lát vendégül.

Új sportpadló

A 2022-es Európa-bajnokság kapcsán már elkezdődött a tatabányai és a szegedi arénák építése, a debreceni felújítás egy újabb fontos mérföldkő.

– A kormány döntésének köszönhetően 2 és fél milliárd forint értékben megújulhat a debreceni Főnix Csarnok. A debreceni aréna az elmúlt 17 év során számos világeseménynek volt otthona, de eljött az idő, amikor ráfér a felújítás nemcsak kívülről, hanem belülről is. Számunkra nyilván nem a külcsín, hanem a belső szerkezeti átalakítások a legfontosabbak, hiszen többek között vadonatúj sportpadlót kap az aréna, ami a kézilabdaszövetség számára talán a legfontosabb – hangsúlyozta Bardóczy Gábor, a 2022-es férfi kézilabda Európa-bajnoksághoz kapcsolódó feladatokért felelős kormánybiztos.

A Főnix Csarnok 2016-ban került a Debreceni Sportcentrum üzemeltetéséhez, az elmúlt hónapokban is számos nagyszabású rendezvényt tartottak itt.

– Ezek az események magukkal hordozzák a létesítmény természetes kopását. Ma már olyan komoly nemzetközi előírásoknak kell megfelelnünk egy-egy esemény megszervezésénél, melyhez elengedhetetlen az, hogy ezeket a felújításokat elvégezzük. A mai napon megvolt az első tárgyalás a beruházási ügynökséggel, jelen pillanatban tervezési program összeállítása folyik, ezt követően egy olyan feszes ütemtervet igyekszünk összeállítani, mely lehetővé teszi, hogy minden felújítás megvalósuljon.

„Vannak olyan munkálatok, amiket akkor is el lehet végezni, ha a belső élet zajlik”

– fogalmazott Becsky András, a Debreceni Sportcentrum Nkft. ügyvezetője. Kitért arra is, hogy a teljes körű felújítás érdekében – a kormányhatározattól függetlenül – bruttó 300 millió forintos pályázatot nyújtottak be a Magyar Kézilabda Szövetséghez, melyhez 30 százalékkal a város is hozzájárult önrész formájában. A két beruházást együtt kívánják, összehangoltan lebonyolítani.

KD

Kapcsolódó cikk:

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában