A legrosszabb: merőleges széllökések a kifutópályára

Akt.:
A legrosszabb: merőleges széllökések a kifutópályára
© Illusztráció: archív
Debrecen – A londoni járat még éppen le tudott szállni a Debrecent beborító homokvihar előtt, de az Eindhovenből érkező gép hosszú körözés után Ferihegyet választotta.

Az átlag 60 kilométeres szél még nem akadályozta volna meg az Eindhovenből érkező gép landolását, de a merőleges iránya, illetve a helyenként 80 kilométeres széllökések miatt a pilóta már nem vállalta a leszállást – tudtuk meg Sápi Tamástól, a nemzetközi repülőteret üzemeltető Airport Debrecen Kft. ügyvezetőjétől. A szakember hozzátette, mindezt még tetézte a porvihar, amelyben 300 méterre korlátozódtak a látási viszonyok, s ez egy repülő le és felszállásához édeskevés. Jellemző a városra lecsapó szélvihar jellegére, hogy a toronyban szolgálatot teljesítő rutinos légi irányító több évtized alatt sem találkozott még ilyennel.

Sápi Tamás elmondta, az eredetileg 12 óra öt perckor Londonba visszainduló Wizz Air-gép pilótája természetesen nem vállalta a felszállást, hiszen már landoláskor is kapott ízelítőt a szeles időjárásából. Így a már beszállt utasokat visszavitték a reptér indulási termináljába, és beszélgetésünk idején még ott várakoztak. Ilyenkor – tudtuk meg az ügyvezetőtől – két óra elteltével szendvicset, üdítőt kell felszolgálni az itt rekedt utasoknak, s amennyiben estig sem tudnak elrepülni, szállást kell nekik foglalni, de ebben ez esetben erre valószínűleg nem kerül sor, mert fokozatosan javultak a repülés feltételei Debrecenben.

A Budapesten landoló eindhoveni járat utasait, akik igényelték, a légitársaság busszal Debrecenbe szállítja, és innen a Ferihegyre viszi azokat, akik kérték más gépekre az átirányításukat, a debreceni járatot ugyanis végleg törölték – mondta el Sápi Tamás, aki hozzátette, ilyen eset általában téli ködös időjárásban fordul elő, szélvihar miatt még nem kellett hasonló intézkedéséket hozniuk.

HBN-ÉP


Egy birminghami példa arról, hogy az erős széllökések mennyire meg tudják nehezíteni a pilóták dolgát:


Videó: Homokvihar söpör végig Debrecenen
Pótkocsit és buszmegállót is borított a homokkal érkező viharos erejű szél.

hirdetés