A legrosszabb állapotú felüljáró

Akt.:
A Vágóhíd utcai felüljáró
A Vágóhíd utcai felüljáró - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Legalább kétszer két sávosra építenék át a Vágóhíd utcai létesítményt.

Nagyon megviseli a város legrégebbi, 1910 tavaszán elkészült és utoljára 1987-ben felújított felüljáróját, a Vágóhíd utcait a naponta rajta áthaladó több ezer autó. Aki gyalog megy át az építményen, több rendellenességet is tapasztalhat. A járda például hol jobbra, hol balra dől. Amikor kamionok mennek át, az egész szerkezet rázkódik. Repedések láthatók, a vasbeton itt-ott omladozik. A felüljáró alatt húzódó vasúti felsővezetékek nagyon közel vannak a járókelőkhöz.

Állagmegóvás

Szoták Zoltán, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Hajdú-Bihar Megyei Igazgatóságának igazgatója elmondta: a Vágóhíd utcai jelenleg Debrecen legrosszabb állapotban lévő felüljárója. A lehulló darabok akár a vonatokra is ráeshetnek.

– Ezért úgy döntöttünk, hogy első körben egy néhány évre vonatkozó állagmegóvási, fenntartási tervet készítünk. Ebben azokat a legsürgetőbb javítási munkákat akarjuk meghatározni, amelyek ahhoz szükségesek, hogy a felüljárón áthaladó autók és az alatta járó vonatok biztonságban közlekedjenek – ismertette a szakember.

Újjáépítés

Megtudtuk: hosszabb távon a 100-as vasútvonal korszerűsítése kapcsán a felüljáró teljes átépítésére is sort akarnak keríteni. A vasúti fejlesztés Budapest felől indulva évek óta zajlik, jelenleg Szajol és Püspökladány között dolgoznak.

Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter (galéria) ©

Az ottani munkák a tervek szerint idén októberben fejeződnek be. (A fő cél a pálya alkalmassá tétele arra, hogy a vonatok akár 160 kilométer/órával is közlekedhessenek.) Azután következik a Püspökladány és a debreceni Nagyállomás közötti szakasz, majd jöhet a szóban forgó rész.

– A Vágóhíd utcai beruházás során a meglévő szerkezetet valószínűleg le kell bontani. Helyére egy legalább kétszer két sávos új felüljárót lenne célszerű építeni. Ennek keretében a Szent Anna utca, Vágóhíd utca és a 4-es főút részét képező Wesselényi utca, Hajnal utca csomópontban rendszeresen jelentkező forgalmi dugók problémáját is szeretnénk megoldani – jelentette ki Szoták Zoltán.

HBN-OCs