A legnagyobb fejlődő országokban terjeszkednek a globális kiskereskedelmi láncok

Budapest, 2012. július 3., kedd (MTI) – A legnagyobb fejlődő országok, kiváltképp a BRIC csoport (Brazília, Oroszország, India és Kína) a legvonzóbbak továbbra is a globális kiskereskedelmi hálózatok számára, Magyarország ugyanakkor nincs a 30 legvonzóbb ország között – derül ki az A.T. Kearney Global Consumer Institute kutatóintézet legfrissebb jelentéséből.

 

Az intézet most tette közzé 2012-es Globális Kiskereskedelmi Növekedési Indexét (GKNI), amelyet 2002 óta publikál. A tanulmány a globális kiskereskedelmi terjeszkedés szempontjából legvonzóbb 30 fejlődő országot rangsorolja; Magyarország nincs a listán, amelyet Brazília vezet.

Az MTI-hez kedden eljuttatott közlemény szerint kiskereskedelmi terjeszkedési szempontból az 1990-es évek derekán nyíló magyar piaci lehetőségek 2011-re kimerültek.

“A magyar fogyasztók rendelkezésre álló jövedelme számos fejlődő ország lakosságáéhoz viszonyítva jelentősebb, míg elvárásaik igazodtak a magas színvonalú, modern kiskereskedelmi környezethez. A hazai és külföldi cégek által diktált piaci verseny kiélezett, a kiskereskedelmi célú ingatlan árak szintje magas és a piacnyitás egyetlen hatékony módja évek óta a felvásárlás” – idézi a közlemény Tomislav Čorakot, az A.T. Kearney junior partnerét.

Míg Magyarország a 2002-es és 2003-as GKNI rangsor 2., illetve 3. helyét foglalta el, 2007 óta nem szerepel a listán. Arra, hogy Magyarország miért nem tartozik a kiskereskedelmi terjeszkedési szempontból 30 legvonzóbb ország közé, további magyarázatot ad a jelenlegi válságos gazdasági helyzet – áll a közleményben.

“A magyarok vásárlóereje csökkent, aminek azonnali jele, hogy a fogyasztók a többi között kevesebbet költenek élelmiszerre, rekreációs és kulturális tevékenységekre, éttermekre és turisztikai szálláshelyekre. A magyar kiskereskedelmi piaci szereplőknek tehát az elmúlt időszakra jellemzően számos kihívással kell megküzdeniük pozíciójuk megtartása érdekében” – tette hozzá Čorak.

A rangsorban első Brazíliában 12 százalékkal nőtt az egy főre eső kiskereskedelmi értékesítés az elmúlt 4 évben. Az ország kiskereskedelmi szektora tavaly 15 százalékkal bővült, míg a lakossági fogyasztás 2007 óta évente 9 százalékkal nő. A második helyezett a rangsorban Chile, a harmadik pedig Kína.

A közlemény szerint a 2012-ben újonnan rangsoroltak között számos “csiszolatlan gyémánt” válik egyre vonzóbbá a globális kereskedők, kiváltképp a specializált és luxuscikk szektorokban tevékenykedők számára. Ilyen ország például a rangsorban 6. Grúzia, Omán, amely a 8. helyet foglalja el, vagy a 9. Mongólia.

Tekintettel arra, hogy a “vérszegény” európai és észak-amerikai piacokhoz képest a fejlődő országok milyen rohamosan fejlődnek, az elmúlt öt évben az egyesült államokbeli Wal-Mart, a francia Carrefour, az egyesült királyságbeli Tesco és a német Metro Csoport forgalma két és félszer gyorsabban nőtt a fejlődők piacán, mint a hazai piacaikon – olvasható a kutatóintézet elemzésében.

 

 

gkj \ gjé \ gry

 

MTI