A legnagyobb fegyverüzletre készül az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok történelmének legnagyobb fegyverüzletére készül.

A washingtoni külügyminisztérium illetékese szerdán jelentette be, hogy 60 milliárd dollár értékben adnának el harci helikoptereket, vadászrepülőket és más fegyvereket Szaúd-Arábiának.

Az amerikai külügyminisztérium azt közölte, hogy Izrael nem fogja megtámadni az egyezséget, amelynek részleteit a tárca elküldte a washingtoni kongresszusnak. Utóbbinak 30 napja van arra, hogy ellenvéleményt fogalmazzon meg a szerződéssel kapcsolatban, bár elemzők szerint erre kicsi az esély.

“Regionális stratégiai szempontból hatalmas jelentősége van” a szerződésnek – mondta a külügyminisztérium illetékese. Andrew Shapiro szerint a megállapodás “erős üzenet” a régió országainak, hogy az Egyesült Államok “támogatja szövetségesei biztonságát az Arab-öbölben, illetve a Közel-Keleten”.

A csomag rakétákat és precíziós bombákat is tartalmazhat

A 60 milliárd dollár értékű szerződés szerint az Egyesült Államok több mint 80 F-15-ös vadászrepülőt, több tucat Apache, Black Hawk és Little Bird helikoptert ad majd Szaúd-Arábiának. Egy a múlt hónapban kiszivárgott értesülés a csomag rakétákat és precíziós bombákat is tartalmaz, de erről szerdán nem beszéltek hivatalosan.További hírek a Nagyvilág kategóriából