A legkiválóbb hajdú-bihari pedagógusok

A legkiválóbb hajdú-bihari pedagógusok
Debrecen – Immár kilencedik alkalommal gyűlt össze a Karácsony Sándor Pedagógiai Egyesület, hogy újabb, a megye kiváló pedagógusainak emléket állító könyvet tárjon a nyilvánosság elé.

A Pedagógusok arcképcsarnoka című sorozat kilencedik kötetét szombaton mutatták be a Magyar Tudományos Akadémiadebreceni területi bizottságának székházában. A könyv 306 oldalon 108 egykori pedagógus szakmai életútját őrzi meg az utókornak.
Az egyesület 2002-ben indította útjára a kiadványsorozatot, ám az előzmények 1995-ig nyúlnak vissza, amikortól kezdve emlékülések sorozatát szentelték a kiváló, de már eltávozott hajdú-bihari pedagógusegyéniségek pályájának bemutatására. Aztán, mikor már a szervezőmunka kevésbé bírta követni az életművek ilyen formában történő számbavételét, elhatározták a könyvsorozat elindítását. Az azóta kilenc kötetre nyúló pályaképsorozat térben és időben igencsak kiterjedt: Kézdivásárhelytől Pozsonyig, 1785-től az idei esztendeig húzódik a „boltozata”, a tisztelet, a megbecsülés, a köszönet, a hála fényében ismertetve a lezárult életpályákat, melyek szellemi kisugárzása a mai napig hat.

 

A 20. századi életpályáknak állítottak emléket

 
Dr. Korompay Gáborné
, az egyesület vezetőségi tagja egyebek közt arról szólt: évről évre felemelő és megható élmény elolvasni e pályaképeket, ugyanakkor megdöbbentő és szomorú érzés szembesülni a nagy formátumú egyéniségek elvesztésével. Mint mondta, ezúttal elsősorban 20. századi életpályáknak állítottak emlékeket, óvodapedagógusétól az egyetemi professzoréig. Elmondható, hogy többségük egyszerű, sokgyermekes családból került ki, többnyire tanítójuk javaslatára indultak el a magasabb pálya felé. A pályakövetés a későbbiekben vált hagyománnyá egyre több családban.