A legjobbnak tűnő ajánlat

Miskolc – Az árvízi segítők, adományozók jogos igénye: segítsége hatékonyan, a legjobb helyre jusson el. Hová forduljon?

„Az újságban olvastam, hogy ezen a címen is lehet felajánlani adományokat. Kérem, tájékoztasson a lehetőségekről, mert tisztítószereket szeretnénk felajánlani, de csak olyan lehetőség érdekel, aminek van gazdája” – fordult hozzánk e-mailben miskolci olvasónk, Dobos István. Rajta kívül is többen arról panaszkodtak: mennének segíteni, de nem tudják, hol van rájuk éppen szükség. Az is felmerül: egy-egy aktuális médiahír kapcsán egyszerre mindenki ugyanazon településen jelenik meg adományaival, miközben másutt hiába várják a segítséget.

Rátaláltunk, felhívtuk

A legutóbbi konkrét levél jó alkalom volt arra, hogy megkeressük a módját a leghatékonyabb segítségnek. Miután a napokban az derült ki, hogy a két legismertebb (valóban) szervezett, s e téren nagy gyakorlattal rendelkező segélyszervezet (a Máltai és Vöröskereszt) is a Katasztrófavédelemmel egyeztetve juttatja el adományait mindig az adott helyzet diktálta igényeknek megfelelően, egyenesen a Katasztrófavédelemhez fordultunk, először a honlapjukon keresztül.

A megyeházán szervezik

A katasztrofavedelem.hu-ról értesültünk, hogy június 7-e óta külön elérhetőségeken fogadják a segítséget nyújtó, önkéntes felajánlásokat a 06-46-323-600 és az elnok@ baz.hu elérhetőségeken. Várják mindazok jelentkezését, akik személyi és tárgyi – térítésmentes – felajánlások (önkéntes tevékenység a mentési munkálatokban, hasznos eszközök, berendezések, anyagok stb.) révén segíteni tudják az árvíz által sújtott településeket. A telefonos elérhetőséggel élve kiderült: ők a Megyeházán gyűjtik az adományokat, s hogy épp tisztítószerekre van nagy szükség. Minden megoldásban közreműködnek: abban is, ha az adományt hozzájuk szállítják be, abban is, ha valaki, nagyobb tételről lévén szó, nem tudja megoldani a szállítást. Így olvasónkat is arra kérték, hívja fel őket telefonon, hogy tisztázzák a részleteket. Szívesen vennénk, ha a katasztrófavédelem által kínált lehetőségről visszajelzést kapnánk olvasóinktól: mik a tapasztalataik, jól működik-e a koordináció.

ÉM-SZK

 

Kérnek és kínálnak

Az Észak olvasóitól:
Az Inform Média Kft. olvasóinak, médiapartnereinek pénzadományát a Miskolci Lions Club számlájára várjuk: Miskolci Oroszlánok Közhasznú Alapítvány 11734004 20400268. A pénzösszeg odaítéléséről a katasztrófavédelmi szakemberek véleménye alapján döntünk, s természetesen beszámolunk róla.

A gyöngyösi főiskola:
Az észak-magyarországi régióban kialakult árvízi helyzet miatt segítséget és anyagi támogatást nyújt a Károly Róbert Főiskola a károsultaknak. 40 gyermeknek biztosít teljes körű szállást, étkezést, programokat, utazást és pedagógusi felügyeletet 2 hétre a Károly Róbert Főiskola (a kárenyhítési időszakában). Már fogadja a rászorulókat a KRF szálláshelye, a gyöngyösi Hotel Opál. Az intézmény azoknak a családoknak nyújt segítséget, akik nem tudják hova elhelyezni a helyreállítási időszakban a gyermekeiket. A KRF az árvíz sújtotta térség többi lakójának is támogatást nyújt: június 9-én délig a főiskola ideiglenes gyűjtőpontján várják a segítő szándékú felajánlásokat. A szervezők elsősorban tartós élelmiszert, tisztító- és takarítószereket várnak, amelyeket a Főiskola és a Vöröskereszt önkéntes munkatársai juttatnak el a rászorulóknak. Az összeállítandó segélycsomagokban főként tartós tejre, konzervekre, ásványvízre, gyümölcslevekre, illetve szappanra, samponra és takarítószerekre van szükség.

A „Zöldek” kérése:
Az árvízi kitelepítettek miskolci telephelyein szolgálatot teljesítő önkéntes „Zöldek” velük váltásban tevékenykedő 4-5 fős csapatokat várnak gyermekfoglalkoztatáshoz, ruhaosztáshoz. A következő számon lehet jelentkezni: 06-30-812-3618, illetve személyesen a Vörösmarty Általános Iskolában.