A legjobb házi folttisztító praktikák

Akt.:
A legjobb házi folttisztító praktikák
© Fotó: telegraph.co.uk
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Ami új és modern, még nem feltétlenül a legjobb. Az ecetes olló szakállas vicc, némelyik folttisztító pedig szinte aranyárban van. Talán mert az ember is szublimálhat tőle, nem csak a folt. Ha azonban nem vagyunk minden hónapban anyagilag “megizmosodva”, kímélnénk a környezetet, ugyanakkor nem akarunk “Ágnes asszony” moráljában mosni, akkor nézzünk szét a konyhában, mert van megoldás!

Volt idő, mikor még az üzletek polcai nem roskadoztak a tisztítószerektől. Ennek ellenére azokkal a makacs fránya foltokkal, dédanyáink mégis megbirkóztak. Aztán hirtelen nagyot változott a világ, és a reklámok elhitették velünk, hogy az úgynevezett makacs foltok eltávolítása csak modern vegyszerekkel lehetséges. Pedig ez nem igaz!

Bármelyik háziasszony találhat odahaza a konyhájában legalább két olyan háztartási alapanyagot, amiről eddig talán nem is gondolta, hogy foltügyben a legjobb elsősegély lehet.

Ha van odahaza: citrom, ecet, tej, só, vagy szódabikarbóna, minden ügyetlen malőrt hosszabb vagy rövidebb idő alatt orvosolhatunk. A régi házi praktikák szabályait talán sokan ismerik. De vajon tudják-e hogy miért éppen a citrom és az ecet szedi ki a rozsda, a csokoládé, vagy a kávéfoltot? És vajon miért áztatjuk sós vízbe vagy tejbe a bor- a tinta- vagy a gyümölcsfoltokat?

A magyarázat egyszerű: a folt a ruhaszövet rostjai közé ékelődik be. Eltávolítani úgy tudjuk, ha vízben oldhatóvá tesszük, vagyis fellazítjuk. Ezt úgy érhetjük el, hogy egy olyan anyagot teszünk a foltra, ami kémiai reakcióba lép vele. Vagyis együtt összeolvadva folyékonnyá válnak. Nem csak a folt tisztításánál, hanem a mosásnál jó szolgálatot tehetnek a dédanyáinktól örökölt fortélyok. Például az ecet, öblítésnél meggátolja a ruhák szöszösödését. A fehér ruhák közé helyezett citromhéj, pedig felér egy agresszív fehérítő hatásával, mégsem szennyezi a környezetet.

Érdemes kipróbálni!
hirdetés