A legjobb év lehet ez az ingatlanpiacon

Budapest – A válságot követő legerősebb évre számítanak az ingatlanközvetítők.

Novemberben is az egy évvel korábbival szinte megegyező, 10 533 db ingatlan cserélt gazdát. Bár a forgalom hasonló, mindez folyamatosan növekvő lakásár környezetben történik, amelyhez a magáncélú vásárlók lassan alkalmazkodnak.

Az idei összforgalom az egyik legnagyobb ingatlanközvetítő cég becslése alapján 125 118 ingatlan adás-vételnél jár, amely a tavalyi azonos időszakkal összehasonlítva 30 százalékkal erősebb forgalom. Amennyiben a december is a tavalyihoz hasonlóan alakul majd, úgy a 2015-ös összforgalom 134–135 ezer tranzakció körül zár, amely a válságot követő legerősebb év lesz.

Ingatlanára országszerte

Novemberben a paneleket Kelet-Magyarországon 138-, nyugaton 149 ezer forintos négyzetméter áron vásárolták. Ugyanezért a típusért Pesten 250, Budán 318 ezret adtak. A téglaépítésű lakásért keleten 186 ezer forintot fizettek, nyugaton 193-at négyzetméterenként. A főváros pesti oldalán 307-et, Budán 473-at, a Belvárosban pedig átlag 511-et adtak ki a vevők. Budapesten a panelek igen gyorsan elkeltek, 1,5–2 hónap alatt mindössze, de a téglalakások is csupán 2,5–3 hónapot töltöttek a piacon. Közép-Magyarországon minden harmadik, vidéken minden negyedik novemberben megvásárolt ingatlan kapott „nagyon jó” műszaki minősítést, ami kissé alulmarad a megszokottól. Feltehetően a szűkös kínálatból megveszik a gyengébb minőségű lakásokat is. A fővárosban csupán a forgalom 2 százaléka volt újépítésű, vidéken ennél magasabb, 4–7 százalékvolt ezek aránya.

Nagyon alacsony volt novemberben az alkuk átlaga. Még a vidéki családi házakra is csupán 8 százalék vevői alkuátlag volt jellemző, ugyanez Pest megyében 7 százalék, a fővárosban pedig csupán 6 százalék. A lakások esetén 1–2 százalék árcsökkentésre volt mindössze szükség, amelyet a vevői alku követ. A panelekre 3–4 százalék, a tégla lakásokra 4–5 százalék alku volt novemberben. Még mindig sok a befektető Budapesten, ugyanis a vásárlók 38 százaléka vallotta magát annak. Átlag 25,5 millióért vásároltak 60 négyzetméter körüli lakásokat. A vevők közel negyede elsőlakás-vásárló, akik 15,4 milliót költöttek és 55 négyzetméter körüli lakásokat választottak. Legnagyobb értékben a nagyobba költözők vásároltak, átlag 34,2 milliót költöttek 88 négyzetméteres ingatlanokra. Vidéken a vevők negyede nyilatkozott úgy, hogy nagyobb lakásra vágyott, másik negyed befektetési céllal vett. Az utóbbi csoport 15,7 milliós átlagon költött 90 négyzetméteres lakásra, de a befektetők is hasonló méretet vásároltak, ám ők olcsóbban, 11,4 milliós átlaggal.

HBN

Címkék: ,