A legfontosabb meccs jön

A franciák útja simább volt a döntőig, mint a horvátoké
A franciák útja simább volt a döntőig, mint a horvátoké - © Fotó: AFP
Moszkva – Tovább írná történelmét Horvátország, a franciák újabb vb-diadalra készülnek.

A francia és a horvát az a két csapat, mely elküzdötte magát az oroszországi labdarúgó-világbajnokság döntőjéig. A legfontosabb mérkőzés következik a két nemzeti együttes számára vasárnap 17 órától Moszkvában, a Luzsnyiki Stadionban, eldől ugyanis, ki emelheti a magasba a vb-trófeát (élő M4 Sport). Franciaország korábban már volt világbajnok, Horvátország legjobb eredménye egy bronzérem.

Egy vb-döntő előtt állunk, mégis megpróbálunk úgy gondolni rá, mint bármilyen másik találkozóra.” – Antoine Griezmann

A franciák klasszisa, Antoine Griezmann a nemzetközi szövetség honlapjának elmondta, tudják, milyen fontos összecsapás vár rájuk, de nem akarnak nagy nyomást helyezni magukra. „Kielemeztük ellenfelünket, valószínűleg nem lesz sok sanszunk a gólszerzésre, így minden adandó lehetőséget ki kell használnunk. Egy vb-döntő előtt állunk, mégis megpróbálunk úgy gondolni rá, mint bármilyen másik találkozóra” – fogalmazott a támadó.

Franciaország az elődöntőben 1–0-ra győzte le azt a Belgiumot, melyet a végső sikerre is esélyesnek tartottak. Horvátország 120 perc alatt tudta csak döntésre vinni az Anglia elleni derbit, végül 2–1-re nyertek Zlatko Dalic tanítványai. A horvát kapitány szerint azért jutottak el idáig, mert ők más csapatokkal szemben igazi közösséget alkotnak.

Egységben az erő

„Számomra még mindig Lionel Messi a világ jelenlegi legjobb játékosa, de ő már otthon van, ahogy azok a válogatottak is mind kiestek, amelyek egy igazán nagy egyéniségre, aköré építve próbáltak meg sikert elérni. Azok a válogatottak vannak még versenyben a világbajnokságon, amelyek mind kompakt egységet alkotnak, és a játékosok egymásért és együtt tudtak harcolni, nem pedig egy egyéniség köré szerveződtek” – fogalmazott Dalic, aki saját bevallása szerint az egész tornán optimista volt.

„A két legjobb csapat van a döntőben, a legnehezebb meccs vár ránk egy remek formáció ellen, mely nagyon veszélyes a kontratámadásokban. Az egész vb alatt optimista voltam, most remélem, a játékosaim még jobban fognak hinni a sikerben, mint én!”

A franciák egy nappal többet készülhettek a döntőre, ez mellettük szólhat, ráadásul Horvátország már háromszor is hosszabbításos mérkőzésen volt érdekelt. Modricék ugyanakkor sokszor bizonyították, fáradtság ide, fáradtság oda, ha küzdeni kell, ők készen állnak. Ami rossz hír lehet a számukra, hogy sajtóértesülések szerint veszélyben van húzóemberük, Ivan Perisic játéka.

ÉM-ÉKN