A ladányiak nem kérnek a bentlakásos otthonból

A kép illusztráció
A kép illusztráció - © Fotó: Pixabay
Püspökladány – A korrekt tájékoztatás hiányolják és úgy érzik, becsapta őket a városvezetés.

  • Épül a pszichiátriai betegek otthona! – ezzel a felkiáltással hirdettek a városlakók fórumot Püspökladányban augusztus 3-án.
  • A helyszínen többen kifejtették félelmeiket a pszichiátriai betegeknek épülő otthonnal kapcsolatban. A lakosok egyrészt az elhelyezkedését kifogásolták: „az intézmény nem a város szívébe való”, „nem az iskola mellé kell építeni”, „a gyerekeink lesznek veszélyben”.
  • A résztvevők közül ketten is ajánlottak fel cseretelket, csak ne az eredeti helyre építsék meg a két otthont. Felmerült az is, hogy az ingatlanok értékét mennyire befolyásolja majd az itt működő intézmény.
  • – Azt szeretnénk, hogy ne legyen építkezés!– mondták többen is. Éppen ezért a püspökladányiak aláírást gyűjtenek, emiatt pedig az önkormányzat augusztus 10-én újabb fórumot tart a Dorogi Márton Művelődési központban 13 órától.

Hatalmas felháborodást keltett a lakosság körében a püspökladányi bentlakásos otthon, amely a „Jobb, mint az otthon – Támogatott lakhatás Hajdú-Bihar megyében” című projekt keretében valósul meg. Az ügyben nem csak a lakók, hanem az önkormányzat és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság is megszólalt.

Válaszokat akarnak

A környékbeliek augusztus 3-án a Bene Gyula utcán gyülekeztek, ott, ahol várhatóan az épülő otthon bejárata lesz. Rásó János alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője hallgatta meg a kérdéseket, és adott a rendelkezésére álló információk alapján tájékoztatást a több mint ötven embernek.

„Mi épül itt pontosan?” – kérdezte az egyik környékbeli. Több felől záporoztak a kérdések, hiszen az itt élőkben akkor tudatosult, hogy valami készül, amikor a hét elején megkezdődtek a munkálatok a területen. Mivel nem kaptak előzetes tájékoztatást – bár az alpolgármestertől megtudták, hogy 2017 áprilisában volt egy lakossági fórum ez ügyben –, a maguk útján kellett elindulniuk válaszokért.

Korszerűbb ellátást nyújtanak

A projekt keretében a nagy létszámú, bentlakásos szociális intézmények kiváltása valósul meg úgy, hogy az ellátottakat egy 11 és egy 12 fős új, modern lakóházban helyezik el. Így korszerűbb környezetben élhetnek, valamint könnyebben integrálódhatnak a társadalomba és önállóbbak lehetnek – tudatta érdeklődésünkre a Püspökladányi Közös Önkormányzati Hivatal.

plaA püspökladányi városháza | Fotó: Kovács Péter

Kifejtették: az épületekben biztosított lesz az állandó felügyelet, illetve szakember segítsége a szükségletekhez és az igényekhez illeszkedve. A támogatott lakhatás keretében költöző ellátottak napközben a Bárándon kialakított szolgáltató központban lesznek, ahol nappali foglalkozásokat tartanak számukra. A szolgáltatások ezért összehangoltan, koordináltan fognak működni.

Jogi akadálya nincs

A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság kérdésünkre azt válaszolta, egyrészt azért választották Püspökladányt, mert közel van a kiváltásra kerülő Debreceni Szociális Szolgáltató Központ Bárándi Humán Szolgáltató Otthonához, melynek egy részét fogja a Püspökladányban épülő két épület kiváltani. Másrészt pedig a rendelkezésükre állt az állam tulajdonában lévő és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság vagyonkezelésében álló ingatlan, amelyet a szociális feladatellátás keretében szükséges hasznosítaniuk.

Kifejtették, tudomásuk szerint nincs jogi akadálya annak, hogy a városközponthoz közeli ingatlanon szociális szakellátást végezzenek. Ezen felül pedig két alkalommal lakossági érzékenyítés is zajlott.

A projekt támogatási szerződését 2017. december 21-én írták alá, míg a kivitelezési szerződést 2018. július 20-án kötötték meg. Püspökladányban a kivitelezést várhatóan november 30-án fejezik be. Szerepen és Bárándon július 16-án, Derecskén pedig augusztus 9-én írták alá a kivitelezési szerződést.

BR, KD