A labdarúgás játssza a főszerepet

A labdarúgás játssza a főszerepet
Távol álljon tőlem, hogy a partvonalról kiabáljak be, a nagyra becsült szakma hangerejébe, de a közszolgálati csatorna műsorrendjében mégiscsak a labdarúgás játssza a főszerepet. Boda István jegyzete.

Mint ilyen, tehát a legnézettebb improvizáció. A műfaját tekintve besorolhatjuk a szituációs játékok népes családjába. S akkor, akár a ,,Beugró” művészi remeklésére is – helyzetfelismerés, rögtönzés, váratlan megoldás – igényt tarthat. Arról nem is beszélve, hogy a két felvonásra tagolt kilencven perc úgyszólván a világméretű arénán teljesedik ki milliók szeme láttára, s ez a modern kori ,,circus maxima” varázsában gondolkodva lenyűgöző. Olykor engem is el-elbűvöl a látvány.

Élvezem a dramaturgiát, a pillanatonként változó kompozíciót, s aztán azt a boldog örömöt, amit a siker élménye nyújt a szereplőknek. Persze azt se tagadom, hogy sokszor az irónia is megkísért. A gladiátori reflex ugyanis mindig ott munkál az ellenérdekű tizenegyben. ,,Az én célom, hogy téged legyőzzelek” – nem csak izommunka. Mentális adottság is, s nemegyszer civakodik is a kettő. Külön tanulmányt érdemelne, ha például a láb vét hogyan siet segítségére a fej: korrigálni, magyarázni, felmenteni az elkövetőt.

Na, de erre ott van a ,,bíró”, ő maga dönt, s azonnal, már hirdeti is az ítéletet. S ebből könnyen juthatunk arra a meggyőződésre, hogy a szabálytalanságra való hajlandóság a vérünkben van, s ha másként nem, hát jogilag kell kordában tartani. Némely ,,igazságosztó” viszont túlértelmezi saját szerepét, ujja állandóan supot, mintha az egy kölyök-vuvuzella lenne.

A kárvallottak szerint jogtalanul, a haszonélvezők szerint helyénvalóan. Legtöbbször mégis a sportág mai divatja a ,,meztépés” és a ,,kézfogó” bűvöli el a kívülállót. S ebben hihetetlen a változat. Van aki felül markol, van aki alul, egyik a kézelőben esik neki az új fodornak, a másik válltájékon kapja körme közé a textilt. Amit azért se értek, mert a zárófüttyszó után önként hámozzák le magukról, s cserélik a másikéra az izzadt ereklyét. S hogy ezt így teszik-e el a vitrinbe

vagy kimossák, fogalmam sincs, de hogy nem húzzák magukra az ,,tót-ziher”. Egyébként a focivébével párhuzamosan megkezdődött a wimbledoni teniszjáték is. A nyitó mérkőzést a tavalyi győztes Féderer és a kolumbiai Falla abszolválták. Az ötjátszmás küzdelem közel öt óráig tartott. A sport szépsége onnan is üzent populárisabb testvérének. ,,Jó szóval oktasd, játszani is engedd – szép komoly fiadat…”

Boda István

istvan.boda@naplo.haon.hu