A kutyánk is „rakomány”

Akt.:
A kutyánk is „rakomány”
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Az autó utasterében szabadon mozgó házikedvenc könnyen tragédiát okozhat.

A napokban egy háromtagú család került kórházba amiatt, mert a velük szemben közlekedő jármű sofőrje megijedt a saját kutyájától (az eb előre mászott, megnyalta a férfi arcát, amitől az pánikszerűen elrántotta a kormányt és frontálisan ütközött a szemből szabályosan érkezőkkel).

Ketrec vagy öv

A szerencsétlen eset ismét ráirányította a figyelmet a házi kedvencek biztonságos szállításának a mibenlétére. Utánanéztünk és kiderült, hogy a KRESZ csak nagyon áttételesen foglalkozik ezzel a kéréssel, amikor kimondja: a rakományt a járművön (annak belsejében, illetőleg rakfelületén) úgy kell elhelyezni, hogy a közlekedés biztonságát, valamint a személy- és vagyonbiztonságot ne veszélyeztesse. Az interneten kutakodva találtunk még egy jogszabályt, ami állategézségügyi szempontból igyekszik szabályozni a kérdést. Ez kimondja, hogy állatot csak idegen- és veszélyforrást jelentő anyagtól mentes, tiszta járművön, illetve ketrecben, tartályban, konténerben lehet szállítani. Ebből az következik, hogy személygépocsiban kutyát ketrecben vagy speciális biztonsági övvel rögzítve szabad szállítani.

Hazai komfort

Mi az, ami nem történhet meg, ha a családi kedvenc velünk jön egy hosszabb útra? A jármű vezetőjét a szabad kilátásban, a vezetésben, a forgalom többi résztvevőjét pedig a jármű fényjelző berendezéseinek az észlelésében nem akadályozhatja. Ezt a szabályt célszerű szem előtt tartani, hiszen szabálysértés esetén a bírság borsos összeg lehet. Praktikus tanács, hogy ha a kutyánk nem rendszeres utazó, akkor ehhez szokatni kell. Akár bel- akár külföldre visszük, legyen nálunk az eb oltási könyve, a megszokott etető- és itatótálja, játéka, fekhelye, eledele, sőt akár a takarója is. Hosszabb utatás alkalmával 2-3 óránként érdemes pihenőt tartani, ez embernek és állatnak egyaránt a hasznára válik. Az autóban a klímával óvatosan bánjunk, ne legyen az utastérben hideg, a fúvókákat pedig úgy állítsuk be, hogy cirkuláltassák a hűsítő levegőt.

HBN
hirdetés