A kutya évét köszöntő est tánccal és ételekkel

A Manwol táncosai
A Manwol táncosai
Debrecen – Korea ősapja a legenda szerint egy medvéből átváltozott leány és a mennyekből alászállt égi herceg utóda.

Több ázsiai országban, így Koreában is múlt hét pénteken, február 16-án ünnepelték a holdnaptár szerinti újévet, amely idén a kutya éve. Ebből az alkalomból rendeztek koreai kulturális estet a debreceni Főnix Academy intézményben.

Az ősök tisztelete

Az előadáson fellépett a Manwol tánccsoport is, amelynek tagjai tradicionális koreai táncot mutattak be a közönségnek. Az előadó ízelítőt adott a koreai ünnepekről és hagyományokról, amelyekben jelentős szerepet kap a szülők, nagyszülők és az ősök tisztelete.

Megtudhattuk azt is, hogy Korea ősapjaként egy Dangun nevű úriembert tisztelnek, aki a legenda szerint egy medvéből átváltozott leány és a mennyekből alászállt égi herceg utóda. De nem csupán a hagyományokról kaphattunk ízelítőt, hanem a koreai ételekből is.

Többek között az algalapba tekert rizses étel, amit kimbapnak hívnak, valamint a világ öt legegészségesebb ételei egyikeként ismert kimcsi, ami csípős, erjesztett kínai kelből készül.

Családok Szövetsége

A rendezvényt egy debreceni házaspár szervezte. Kozma György István a dél-koreai Sun Moon Egyetemen tanulta a nyelvet csaknem másfél évtizede. Elmondása szerint a 14 mássalhangzóból és 10 magánhangzóból álló koreai ábécé akár két óra alatt is könnyen megtanulható.

A társszervező fülöp-szigeteki feleségével az egykori Moon tiszteletes alapította Családok Szövetségén keresztül találkoztak.

HBN