A kúria reformja csökkenti a szentszéki államtitkár szerepét

Róma, 2013. április 15., hétfő (MTI) – A Ferenc pápa által szombaton kinevezett nyolcfős bíboroscsoport a szentszéki államtitkár hatalmát csökkenti – nyilatkozta Marcello Semeraro, a bíborosi csoport titkára a hétfői Corriere della Sera című olasz napilapban.

VI. Pál pápa 1967-ben bízta meg a szentszéki államtitkárságot a “kúria összes hivatalának felügyeletével és koordinálásával, de azóta már közel fél évszázad eltelt. A Vatikán szerkezetét a mai egyház igényeihez kell igazítani” – hangoztatta Marcello Semeraro, a Rómához közeli Albano püspöke.

A kúria reformjával megbízott csoport titkára nem zárta ki, hogy a Ferenc pápa által kezdeményezett testületi vezetés kevesebb hatalmat fog adni a következő szentszéki államtitkárnak, Tarcisio Bertone utódjának.

Marcello Semeraro hangoztatta, hogy “egy dolog az egyházi doktrína, és teljesen más az egyház szerkezete, amely persze fontos, de nem megváltoztathatatlan”.

A bíborosi csoport titkára a problémák között említette, hogy a vatikáni hivatalokat vezető bíborosok eddig nehezen tudtak eljutni a pápához, ezért “szükségesnek érzik, hogy gyakoribb és közvetlen kapcsolatban legyenek a Szentatyával”.

Marcello Semeraro elmondta, hogy Ferenc pápa dönti el, milyen témákkal kezdje munkáját a bíborosi csoport.

– MTI –