A Kúria beintett, nem lesz földadó Balmazújvárosban

Akt.:
Januári gazdatüntetés Balmazújvárosban a földadó ellen
Januári gazdatüntetés Balmazújvárosban a földadó ellen - © Fotó: Matey István
Hajdú-Bihar – A Kúria kimondta, hogy Balmazújvárosban a termőföldre nem vethető ki a települési adó.

Magánszemély beadványa alapján a Kúria Önkormányzati Tanácsa megállapította, hogy Balmazújváros képviselő-testületének a települési adóról szóló önkormányzati rendelete törvényellenes, ezért azt 2015. december 31-i hatállyal megsemmisíti. Mit szól a döntéshez Veres Margit polgármester, és mit két másik, a települési adót ugyancsak kivető kisváros vezetője?

Másra vetnék ki

Az év elején újvárosi gazdák erőgépekkel vonultak a polgármesteri hivatal épülete elé, tiltakozásul a népnyelvben csak földadóként emlegetett települési adó ellen, de az önkormányzat hajthatatlan maradt. Veres Margit polgármester akkor azzal indokolta döntésüket a Naplónak, hogy az új adónemtől remélt 40-45 millió forintot új belterületi utak építésére, valamint a meglévők karbantartására fordítják majd. „Nincs összefüggés a mezőőri járulék emelése és a települési adó eltörlése között. A települési adót egyébként továbbra sem vetettük el, csak az újonnan alkotandó rendeletünkben termőföldre ezt az adónemet nem vethetjük ki” – kommentálta a Kúria döntését a városvezető. Veres Margit elmondása szerint a Kúria azt állapította meg, hogy a mezőőri járulék közteher, ezért a települési adónak a termőföldre történt kivetése kettős adóztatásnak minősül. – Mivel a Kúria december 31-el helyezte hatályon kívül az önkormányzat rendeletét, ez azt jelenti, hogy az idei évre vonatkozóan jogosan szedtük, illetve szedjük be a településiadó-bevételt. Eddig mintegy 50 millió forint folyt be ilyen címen a város kasszájába, de további összegek még behajtás alatt vannak – értelmezte megkeresésünkre a határozatot Balmazújváros polgármestere, hozzátéve, hogy a települési adóról továbbra sem mondanak le, csak megvizsgálják, hogy milyen vagyonelemekre és milyen mértékben lenne célszerű a következő évben kivetni. Egy biztos: a Kúria döntésének megfelelően a termőföld Balmazújvároson nem tartozhat bele ebbe a körbe.

Mégsem élnek vele

Hajdúhadház képviselőtestülete a legutóbbi ülésén határozott úgy, hogy hatályon kívül helyezi a települési adóról szóló rendeletét. Állítólag a döntésüknek nincs köze a Kúria Balmazújvárossal kapcsolatos döntéséhez. „Az elmúlt hónapokban több szervtől is kértünk ebben az ügyben állásfoglalást, és azt kell mondjam, hogy ezek az állásfoglalások finoman szólva sem egy irányba mutattak. Ezért döntöttünk úgy (meg azért is, mert a mezőgazdaság idén elég vacak évet zárt), hogyeltöröljük a települési adót. Igaz, azt egyelőre nem tudjuk, hogy honnan fogjuk előteremteni a település büdzséjéből ilyen módon kiesett 30-35 millió forintot. Ez a város költségvetéséhez képest talán nem tűnik nagy összegnek, de ha az évi 150 millió forintos helyiadó-bevételhez viszonyítom, akkor látszik, hogy igenis komoly pénzről van szó” – fogalmazott Csáfordi Dénes polgármester, hozzátéve, hogy az ő jogértelmezésük szerint semmi baj nem volt a települési adó intézményével. Másként gondolták ezt azok a helyi gazdák, akik valamikor az év elején erőgépeikkel félpályás forgalomlassító demonstrációt tartottak a 4-es főút hadházi szakaszán.

– Petneházi Attila –