A külügy szerint biztonságban vannak a Tunéziában nyaralók

Akt.:
Az önfeledt pihenés helyét elfoglalta a gyász: turisták emlékeznek az áldozatokra
Az önfeledt pihenés helyét elfoglalta a gyász: turisták emlékeznek az áldozatokra - © Fotó: AFP
Debrecen – Debrecenből sem akarnak már Tunéziába menni az emberek.

– Nincsenek újabb tunéziai foglalásaink a közelmúltbeli események óta. Az addig meglévőeket múlt héten át tudtuk szervezni másféle utakra, sok munka volt vele, de minden zökkenőmentesen zajlott – fogalmazott az egyik debreceni utazási iroda képviselője (aki név nélkül kívánt nyilatkozni), amikor hétfőn felhívtuk, hogy megérdeklődjük, milyen most az emberek utazási kedve az észak-afrikai desztinációkat illetően.

Rendkívüli állapot

Hétvégén az államfő rendkívüli állapotot hirdetett ki Tunéziában – mindez a június 26-i, szúszai tengerparton harmincnyolc turista halálával végződő terrortámadás következménye. A hírre a magyar külügy úgy reagált, ennek nincs hatása az üdülőhelyekre. A tárca közleménye szerint ezzel a megelőzés, illetve annak a lehetőségnek a megteremtése a cél, hogy a hadsereg egységeit szükség esetén igénybe lehessen venni urbanizált övezetekben a biztonság és stabilitás fenntartásához, az állampolgárok, objektumok védelme, műveletek végrehajtása érdekében.

Az utazási irodák foglalásaiból azonban az látszik: aki akart, de még nem utazott el Tunéziába, az már nem is fog. A fent említett debreceni cég képviselője elmondta, a legtöbben inkább Törökországba, Bulgáriába (ez a legnépszerűbb és a legolcsóbb a családoknak), illetve a gazdasági helyzet ellenére Görögországba mennek. Érdeklődésünkre azt is elárulta, Egyiptomba is vágynak az emberek, igaz, már nem olyan sokan mint korábban, emiatt is szűnhetett meg a cívisvárosból induló charterjárat.

A magyar virtus

A Napló egyik munkatársa múlt héten töltötte nyaralását, s Budapesten találkozott olyanokkal, akik akkor érkeztek haza Tunéziából – érdekes dolgokat hallott. Elmondta, volt, aki nagyjából száz méterre napozott a lövöldözés helyszínétől, s bár az eseményeket követően visszamentek a szállásukra, ettől függetlenül másnap folytatták a kikapcsolódást. A magyar szokások tehát nem változtak: a német turisták a terrorakciót követően azonnal kérték, hogy vigyék haza őket, hazánkfiai azonban feltehetően úgy gondolkodtak, hasonló esemény már úgysem várható, míg ott vannak, meg ha már kifizették az utat, akkor élvezni akarják.

HBN–VÉZS