A kultúra ünnepe Kazincbarcikán

Immár hagyomány a Sajó-parti városban, hogy a magyar kultúra napja alkalmából színvonalas ünnepséget rendeznek.

A hétfő esti programon Kazincbarcika város elöljárói, intézményvezetők, illetve a kultúra és a közművelődés területén tevékenykedő szakemberek vettek részt.

Értékeket hordoznak

A megjelenteket dr. Király Bálint polgármester köszöntötte. Ünnepi beszédében felidézte Kölcsey rendkívüli alakját, a Himnusz születésének körülményeit, majd a mű időtállóságáról és páratlan nemzeti értékéről is szólt. Köszönetet mondott mindazoknak, akik a kultúra bármely területén tevékenykedve szintén értékeket hordoznak és közvetítenek, áldozatos munkával, nagy kitartással.

E gondolatok jegyében külön elismerést adott át az Egressy Béni Művelődési Központban működő művészeti együttesek vezetőinek és egy-egy tagjának. Jutalomban részesítette a Kodály Zoltán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény csoportjainak vezetőit és aktíváit is.A magyar kultúra napja alkalmából a házigazda művelődési intézmény négy munkatársa tárgyjutalmat kapott.

Ezt követően a kultúra területén végzett kiemelkedő munkájuk elismeréseként Kazincbarcika Város Polgármesterének Dicsérő Oklevelét hárman vehették át: Kerek Gábor, a Kodály Zoltán Alapfokú Művészetoktatási Intézmény művésztanára, zeneszerző; Drotár Jánosné, az Egressy Béni Művelődési Központ és Könyvtár gazdasági vezetője, valamint Hasulyó János, a Kazincbarcikai Diákönkormányzatok Egyesületének elnöke.

Három megyei

A 2006. évi ünnepség különleges volt, hiszen három megyei rangú kitüntetést is átadtak; a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közművelődési és Idegenforgalmi Intézet elismerését kapta: Csehi Ferenc, zenetanár, a Sárospataki Zeneiskola nyugalmazott igazgatója, a Művelődés Háza Kamarakórusa és a Hercegkúti Német Nemzetiségi Vegyeskar vezetője; Ureczky Klára Tünde, a Hidasnémeti Művelődési Ház vezetője; és Szathmáry-Király Ádám fotóművész. Zárásként Hazagh Mihály, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat vezető főtanácsosa – egykori pályakezdésének helyszínén – vehette át a kollégák által adományozható legrangosabb elismerést, az Ezüstgyűrűt. A kazincbarcikai kultúranapi ünnepség a Pro Musica Leánykar koncertjével zárult.

B. Gy.