A külső- és a belső védelmi tervet is gyakorolták Hajdúszoboszlón

A külső- és a belső védelmi tervet is gyakorolták Hajdúszoboszlón
© Fotó: hajdu.katasztrofavedelem.hu
Hajdúszoboszló – A két gyakorlatot június 9-én egy időpontban rendezték meg a hajdúszoboszlói városházán és a MOL Nyrt. telephelyén.

A két gyakorlat feltételezett helyzete szerint a MOL Nyrt. propánbutántöltő-lefejtő telephelyén egy vasúti tartálykocsiból propánbutángázt fejtettek le, eközben a fejtéshez használt flexibilis cső szétrepedt, így a tartálykocsiból kiömlött több mint három tonna gáz, ami emberi gondatlanság következtében egy apró szikrától lángra kapott. Az üzem oltórendszerének meghibásodása miatt a lángok könnyedén továbbterjedtek, ami gázrobbanást idézett elő. A robbanás lökéshulláma elérte a települést és személyi sérüléseket, anyagi károkat okozott.

A külső védelmi terv célja a veszélyes ipari létesítmény környezetében élők védelme, a gyakorlat már reggel nyolc órakor kezdetét vette a városházán – áll a katasztrófavédelem honlapján. Először a gyakorlat vezetője, dr. Sóvágó László, Hajdúszoboszló város polgármestere köszöntötte a résztvevőket, akikkel ezt követően dr. Horgosi András r. őrnagy ismertette a rendőri biztosítás feladatait egy a MOL Nyrt. telephelyről kiinduló katasztrófa-eseménnyel kapcsolatban, majd Szabó János címzetes tű. főtörzszászlóstól, a debreceni hivatásos tűzoltó-parancsnokság katasztrófavédelmi megbízottjától katasztrófavédelmi ismeretekre tehettek szert. A MOL Nyrt. részéről Gulácsi Imre a cég által megtett óvintézkedésekről és védelmi eszközökről tartott tájékoztatót. Ezt követően dr. Gadóczi György, a hajdúszoboszlói mentőállomás vezetője beszélt a katasztrófa-medicinákról, majd a települési irányító törzs törzsgyakorlat keretében dolgozta fel a feltételezett eseményt.

A belsővédelmiterv-gyakorlat célja az volt, hogy a hatóság ellenőrizze a belső védelmi terv készítésére jogszabály által kötelezett veszélyes üzemben a riasztást és tájékoztatást, a védekezés irányítóinak és az elsőként beavatkozó szervezeteknek a helyzetértékelését, valamint az elsődleges beavatkozás során adódó feladatok végrehajtását.

A feltételezett esemény kapcsán az üzem vonali gázérzékelője hibát észlelt és a kihangosító-rendszeren keresztül, automatikusan vészjelzést adott le. Ezt követően a riasztott műszakvezető feszültségmentesítette a gázérzékelőket, értesítette a környező telephelyeket, majd az üzem kárelhárítási egységeivel közösen biztonságos helyre terelték a dolgozókat, létszámellenőrzést tartottak, majd körbekerítették a baleset helyszínét, valamint elvégezték az elsődleges kárenyhítési feladatokat és értesítették a katasztrófavédelmet. A tréning előtt tálcatűz oltást gyakorolhattak az üzem dolgozói.

A belső- és külső védelmi tervben foglaltak végrehajtását és az üzem dolgozóinak valamint a települési irányító törzs felkészültségét Daróczi Attila tű. alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság, iparbiztonsági főfelügyelője megfelelőre értékelte.