A külföldi jó gyakorlatokat is megismerték

A városkörnyéki terepet is megismerte a Murciában járt küldöttség
A városkörnyéki terepet is megismerte a Murciában járt küldöttség - © Fotó: Magánarchívum
Hajdú-Bihar – Hollandiában és Spanyolországban tárgyalt a megyei önkormányzat delegációja.

A megye gasztronómiai és természeti értékeinek jobb kihasználása is a célja azoknak a nemzetközi projekteknek, amelyekbe a megyei önkormányzat is bekapcsolódott. Mindkét projekt a közelmúltban indult, az egyiket Hollandiában, a másikat Spanyolországban nyitották meg.

Turisztika, gasztronómia

Gazdaságfejlesztési és munkahely-teremtési célok megvalósítását is segíti az elmúlt hetekben elindult két, Interreg Europe program által társfinanszírozott nemzetközi projekt. Ezek a gasztronómiai értékekre, valamint a természeti és kulturális örökség megőrzésére és hasznosítására, tematikus zöldutak kialakítására és továbbfejlesztésére alapozva támogatják a megye fejlődését. A megyei önkormányzat mindkét projektben nemzetközi partnerekkel együttműködve vesz részt, így lehetőség nyílik az egyes országokban már működő jó gyakorlatok átvételére is.

Az egyik projekt nyitórendezvényét a hollandiai Hertongenboschban, míg a másikét a spanyolországi Murcia városában tartották. Az eseményeken kidolgozták a projektben tervezett feladatok pontos ütemezését, rögzítették az egyes partnerek felelősségi köreit, valamint megvitatták a tervezett nemzetközi ülések kereteit. A munkát mindkét esetben helyszíni látogatások színesítették.

Hollandiában Szabó Tünde, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzati Hivatal Nemzetközi Csoportjának munkatársa ismertette a megye célkitűzéseit: egy átfogó, a gasztronómiai értékekre alapozott helyzetelemzést követően egy stratégiai jellegű akcióterv kidolgozása és megvalósítása, különös tekintettel a gasztronómia mint turisztikai vonzerő és helyi fejlesztési lehetőség vizsgálatára. Spanyolországban Tuska-Mátrai Melinda, a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzati Hivatal Nemzetközi Csoportjának vezetője vázolta fel a megyei önkormányzat elképzeléseit a tematikus zöldutak kialakítása, annak természetvédelmi, turisztikai és gazdasági hasznosítási lehetőségeire fókuszálva. A soron következő munkaüléseket Nagyszebenben, illetve Írországban rendezik 2019. első hónapjaiban.

HBN