Nagyvilág

2013.03.22. 16:30

Lóhúsbotrány - Új húsgolyókat árul az IKEA jövő keddtől

Budapest, 2013. március 22., péntek (MTI) - Megkezdik az újonnan előállított húsgolyók forgalmazását jövő keddtől a magyarországi IKEA áruházak éttermeiben; a gyártás kevesebb húsbeszállítóval és szigorúbb ellenőrzés mellett történik - tájékoztatta az IKEA pénteken az MTI-t.

Budapest, 2013. március 22., péntek (MTI) - Megkezdik az újonnan előállított húsgolyók forgalmazását jövő keddtől a magyarországi IKEA áruházak éttermeiben; a gyártás kevesebb húsbeszállítóval és szigorúbb ellenőrzés mellett történik - tájékoztatta az IKEA pénteken az MTI-t.

Az élelmiszeriparban történt, lóhússal kapcsolatos problémák miatt bebizonyosodott, hogy az IKEA Csoport szigorú követelményei ellenére nem tudott megfelelni a vásárlók elvárásainak. Az esetet a legnagyobb komolysággal kezelik, és további erőfeszítéseket tesznek a teljes élelmiszerlánc követhetősége érdekében - idézi a közlemény Edward Mohrt, a cégcsoport által világszerte forgalmazott élelmiszerekért felelős vezetőt.

Az IKEA Csoport február végén döntött a szóban forgó, svédországi beszállítótól származó húsgolyó eladásának beszüntetéséről. Első lépésként független szakértőkkel együtt vizsgálat alá vették a húsgolyók gyártását és az érintett svédországi beszállítót - közölte a társaság.

A vizsgálat eredményeként a húsbeszállítók számának csökkentésével egyszerűsítették az ellátási láncot. Emellett szigorúbb ellenőrzés alá vonták a beszállítót, a DNS-analízist kiterjesztve a nyers húsra és a késztermékekre is. Erről a kiegészítő intézkedésről azért döntöttek, hogy a húsgolyók kizárólag a termékismertetőben felsorolt összetevőket tartalmazzák.

Következő lépésként független minőségbiztosító céggel együttműködve továbbfejlesztik a választékban szereplő húskészítmények beszerzésére és feldolgozására vonatkozó követelményrendszert, hogy a termékek útja egészen a gazdaságig visszakövethető legyen. Az összes gyártóegységben, az összes beszállítótól származó darált hús esetében bevezetik, hogy a DNS-vizsgálat a rendes eljárás része legyen. Emellett kiterjesztett független szakértői auditok révén biztosítják, hogy a beszállítók és albeszállítók megfeleljenek ezeknek a szigorúbb követelményeknek - hangsúlyozza az IKEA.

A csehországi, magyarországi és szlovákiai IKEA éttermek kínálatában március 26-ától ismét megtalálhatók lesznek a húsgolyók, majd nem sokkal később a Svéd Finomságok Boltja polcaira is visszakerülnek a termékek.

A cégcsoport közölte azt is: dolgoznak azon, hogy fenntartható megoldást keressenek az eladásból visszatartott, esetlegesen lóhúst tartalmazó húsgolyók esetében. Tekintve, hogy a termék fogyasztása az egészségre nem ártalmas, kapcsolatban állnak a megfelelő szervekkel, hogy felderítsék az eladásból visszatartott húsgolyók törvényi szabályozásoknak megfelelő elhelyezési lehetőségeit.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!