A Krisztus Pilátus előtt is védett lett

Akt.:
A Krisztus Pilátus előtt is védett lett
© Fotó: Derencsényi István, archív
Debrecen, Budapest – Múlt pénteken, hosszas várakozás után hivatalosan is felkerült a védett művészeti alkotások közé Munkácsy Mihály Golgota című festménye. Érdekes volt azonban, hogy míg szeptember 14-én a Golgota és Munkácsy másik képe, a Krisztus Pilátus előtt védettsége is napirendre került a Forster Központ kulturális javak bizottságának (kjb) ülésén, addig csak előbbi került fel az intézmény listájára múlt pénteken.

Ennek okán feltételeztük, hogy a másik alkotás elbírálásánál figyelembe veszik a kjb állásfoglalását, amiben a korábban beszerzett „szakvélemény kiegészítését javasolta” a grémium. Ezt erősítheti meg az a tény is, hogy amíg a Golgotáról október 22-én, a Krisztus Pilátus előtt című alkotásról csak múlt pénteken határozott a műtárgyfelügyeleti iroda.

Hétfőn pedig 12 előtt néhány perccel végre a Krisztus Pilátus előtt is felkerült a védett alkotások listájára, ami többek közt azt jelenti, hogy az MNB tulajdonában lévő festményt csak külön engedéllyel lehet az országból, de még a Déri Múzeumból is más helyre szállítani.

HBN-SZFÁ


Marad letakarva a Golgota
Debrecen – Pákh Imre úgy fogalmazott, továbbra is jogellenesnek és indokolatlannak tartja az eljárást.