A központi forgalomirányító engedélyezheti a klímahasználatot

Akt.:
A központi forgalomirányító engedélyezheti a klímahasználatot
© Fotó: Matey István
Debrecen – Szem előtt tartják az utazóközönség komfortérzetét.

A helyi tömegközlekedési eszközökön többen szóvá tették a sofőrnek, hogy nincs használatban a légkondicionáló, és erre azt a választ kapták, hogy szeptember 1-jétől nem használják a klímát. Rákérdeztünk a DKV-tól, hogy valóban így van-e, és mi az a napi hőmérséklet, amelyen használnia kell a vezetőnek a hűsítő berendezést.

Az irányító engedélyezi

A DKV Zrt. a levelében azt válaszolta, hogy az általuk közlekedtetett autóbuszokon és a CAF típusú villamosokon van légkondicionáló berendezés, a trolibuszokban pedig csak a vezetőfülke klimatizált. A klíma használata meghatározott szabályok szerint történik.

cafFotó: Kovács Péter

A járművezetőknek a központi forgalomirányító engedélyezheti a használatát – abban az esetben, ha a külső hőmérséklet eléri a 26 Celsius-fokot. Továbbá az üzemeltetést kormányrendelet is szabályozza arról, hogy milyen időszakban lehet a használatból eredő többlet üzemanyag-felhasználást elszámolni.

Hamar „visszamelegszik”

Ez alapján május 1. és szeptember 1. között van lehetőség az üzemanyag-korrekcióra – tájékoztatott a DKV Zrt. A helyi tömegközlekedési vállalat megjegyezte, hogy – különösen a belvárosban – átlagosan 300 méterenként van megállóhely, ahol a járművezető az ajtókat kinyitja.

Emiatt le- és felszállás idején a jármű „visszamelegszik”, mely jelentősen csökkenti a hűtés hatékonyságát. Ezáltal gyakran nem érzékelhető nagy mértékben a berendezések működése. Ettől függetlenül szeptember 1. után is, 26 Celsius fölötti hőmérséklet esetén is működni fognak a járműveken a klímák, annak érdekében, hogy az utasok komfortosan tudjanak utazni.

– Gyönyörű Tamara –


A 30 fokot meghaladó melegben már jólesik a klíma
Debrecen - Panaszos utasok azt sérelmezik, hogy nagy melegben sem működik klíma a buszokon. Az első nyári hónap végén járunk, egy időre a kánikula is beköszöntött, ám tapasztalataink szerint mégis csak elvétve működtek, működnek a helyi autóbuszokon a légkondicionáló berendezések. Az üzemelt...