A közösség erejében hisz

Dobrev Klára, aki maga is az Egészséges Településekért Alapítvány alapítója és kuratóriumi elnöke, kedden délután a Hajdú-Bihar Megyei Önkormányzat által szervezett szűrővizsgálati program tapasztalatairól tájékozódott az abban részt vett lakosok és egészségügyi dolgozók körében.

 A mintegy harmincfőnyi ember – főleg nők – teljes megelégedettséggel számolt be arról, hogy a vizsgálatok rendkívül gyorsan lezajlottak, az orvosok udvariasak és segítőkészek voltak.

Dobrev Klára elmondta, lenyűgözte, ahogyan a szereplők; páciensek, háziorvosok, kórház egymásra találtak. Kiemelte, hogy az egészség nem a gyógyítással, hanem a hétköznapokban, az önmagunk iránti felelősséggel kezdődik.

Büszke vagyok a mellrák elleni kampányra – tette hozzá, – míg a mellrák korábban az első volt a daganatos halálozási okok között, ma a harmadik, mert a szűrésen részt vevők száma háromszorosra nőtt és ha időben észreveszik a bajt, akkor gyógyítható. Sokat segíthet, ha odafigyelünk egymásra, ha az embernek van hol megkapaszkodnia. A következő időszak legnagyobb feladata az lesz, hogy mindenféle szűrővizsgálatra felhívjuk a figyelmet, és a férfiakat is aktivizáljuk.

Sz.T.