A közmunkaprogramról tárgyalt a Belügyminisztériummal az LMP

Budapest, 2012. július 5., csütörtök (MTI) – Az LMP véleménye szerint az önkormányzatoknak maguktól nyilvánosságra kellene hozniuk a közmunkaprogramok támogatási szerződéseit – mondta a Belügyminisztérium épülete előtt tartott csütörtöki sajtótájékoztatóján Szél Bernadett, miután Mile Lajos frakcióvezető-helyettes társaságában tárgyalt Papp Károly közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkárral.

 

Szél Bernadett elmondta, a találkozón arra voltak kíváncsiak, hogy a Belügyminisztérium mit tud tenni a közmunkaprogram javítása érdekében. Hozzátette, a tárcától azt a választ kapták, hogy a minisztérium ősszel kezdi el a program felülvizsgálatát.

Emlékeztetett arra is, hogy egy közmunkás az LMP segítségével az Alkotmánybírósághoz fordult, ahol a heti bérezési rendszer megszüntetését és a havi 47 ezer forintos juttatás felemelését kérte. Erre – elmondása szerint – a minisztérium képviselője azt felelte, hogy nemzetgazdaság jelenleg csak havi 47 ezer forint képes biztosítani a közmunkásoknak. A heti kifizetések rendszerét pedig szintén szeptemberben tekintik majd át – tette hozzá Szél Bernadett.

A politikus azt is elmondta, hogy Papp Károly államtitkár megerősítette: kiemelten kezelik az ellenőrzés kérdését. Hozzátette, a megbeszélésen újabb adatokat kapott arról, hogy hogyan osztják el a büdzsében a program rendelkezésre álló 132,2 milliárd forintot. Hozzátette, ettől függetlenül fenntartja azt a véleményét, hogy az önkormányzatoknak önmaguktól nyilvánosságra kellene hozniuk a támogatási szerződéseket.

Saját, a tárgyaláson említett javaslataikat sorolva elmondta, hogy az épületszigetelési programokat és a közmunkában részt vevő nők helyzetének javítását vetették fel.

Mile Lajos arról beszélt, hogy a programot fontos átmeneti segítségnyújtásnak tekintik, de pártjuk külön hangsúlyt helyezne a közmunkából kikerülők tartós elhelyezkedésének segítésére. A politikus szerint ezeknek az embereknek a lakóhelyi sajátosságaiknak megfelelő tevékenységeket kellene folytatniuk.

Helyesnek nevezte, hogy a közmunka egyfajta vidékfejlesztésként is működik, de véleménye szerint az egykori iparvárosokban élők megsegítésére is ki kellene dolgozni egy saját programot.

 

 

bnd \ bdó

 

MTI

Címkék: