Debrecen hírei

2018.04.01. 12:31

A húsvéti hit üzenetét hirdették Debrecenben

Debrecen - Fekete Károly: „Ha Krisztussal élek, nem az életem adom neki, hanem tőle kapok életlehetőséget.”

Debrecen - Fekete Károly: „Ha Krisztussal élek, nem az életem adom neki, hanem tőle kapok életlehetőséget.”

„Az őrök a tőle való félelem miatt megrettentek, és szinte holtra váltak. Az asszonyokat pedig így szólította meg az angyal: „Ti ne féljetek! Mert tudom, hogy a megfeszített Jézust keresitek. Nincsen itt, mert feltámadt.” E sorokat is idézte dr. Fekete Károly püspök-lelkipásztor Máté evangéliumának 28. fejezetéből húsvét ünnepi istentiszteletén, vasárnap a Nagytemplomban. Elmondta, a feltámadás miatt van reménység, mert minden kín, gyötrelem és szenvedés azért történt nagypénteken, hogy a siralmas embereké legyen a húsvét. Ehhez Krisztusnak le kellett győzni a halált és a gyász fájdalmát.

Akadályokat emeltek

Fekete Károly elmondta, a húsvéti történethez Jézus ellenségeinek félelme is hozzátartozik. Habár ők nagypénteken azt gondolhatták, hogy az ítéletet kikényszerítették, üres a kereszt, a tetem a sírban fekszik, mégsem hagyta őket nyugodni egy gondolat. Visszhangzott a fejükben egy nyugtalanító mondat, melyet maga Jézus még életében mondott: „Három nap múlva feltámadok.” A vészjósló szavakat akárhogyan is igyekeztek kitörölni a fejükből, az minduntalan vissza-visszatért. – Nem szabad engedni, hogy feltámadjon. Ez fogalmazódott meg bennük. Nem szabad azt sem engedni, hogy a tanítványai valamilyen csalafintaságot kövessenek el a feltámadás álcája alatt – idézte a történetet a püspök-lelkipásztor, majd kifejtette, a sziklasír száját eltakaró hatalmas követ lepecsételték, a sír mellé pedig őröket állítottak.

Fotók: Derencsényi István

– Mindig, minden időben előhúzhatók azok az első akadályok, amiket korról-korra átvesz az ember. A feltámadást tagadók mindig rátalálnak azokra az akadályokra, melyek a hitet torlaszolják el – hangsúlyozta. – A húsvéti hit küzd a hamisítás és torzítás ellen, és minket is bátorít. Azt üzeni, hogy Krisztus követői megelevenedhetnek. Szabad nekik mozgásba lendülni, és szabad életre váltani a hitvallást. Hiszem a test feltámadását és az örök életet, ezért megmutatom a hitemet a cselekedeteimből. Nem csak elméletben tudom, hanem merek, akarok keresztény életet élni – tette hozzá.

Keresztény életet élni

Mindez mit jelent? Fekete Károly az igehirdetésben kifejtette: az embernek nem kell szégyellniük a kereszténységet semmikor se. Meg kell érezniük legbelül, hogy az Istennel folytatott párbeszéd, az imádság rendkívül fontos. Minél többet kell olvasni a bibliát, és úgy kell tekinteni a tíz parancsolatra, mint egy tükörre, mely védőkorlátot jelent az élet sűrűjében. A szeretet pedig ki kell mutatni, akkor is, ha nem könnyű, akkor is, ha nehezebb napokat élünk. A tehetséget és az időt pedig nem szabad elfecsérelni. A boldog élethez pedig elengedhetetlen az, hogy Krisztustól tanuljunk. – Ha Krisztussal élek, nem az életemet adom neki, hanem tőle kapok életlehetőséget – hangsúlyozta az istentiszteleten, melyen elhangzott, hogy a hatalmas követ, mely Jézus sírját eltorlaszolta, az Úr angyala elhengerítette, a feltámadás pedig a kereszténység fordulópontjává vált.

VK

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!