A Kossuth térre kerül Szabó Magda szobra

Akt.:
A Kossuth térre kerül Szabó Magda szobra
© Fotó: Matey István
Debrecen – A Csokonai Színházban október 2-a és 10-e között MagdaFeszttel emlékeznek.

Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából számos programmal várják az érdeklődőket október első hetében Debrecenben. A jubileumi eseményekről a Csokonai Színházban tartott sajtótájékoztatón számoltak be a szervezők.

Az író öröksége

Komolay Szabolcs Debrecen alpolgármestere elmondta: Szabó Magda krónikása tudott lenni annak a kornak amit végig élt. Mindig is büszkén debreceninek vallotta magát, mely tudat műveiben is megjelent.

Minden olyan debreceninek aki törődik a városával kötelessége Szabó Magda emlékét ápolni, azt az irodalmi hagyatékot, értéket amit ő teremtett továbbadni.”

Hangsúlyozta, „rajta keresztül út vezet a világba”, hiszen ő az egyik legtöbbet fordított XX-XXI. századi magyar író, aki a mai napig hihetetlen népszerűségnek örvend Olaszországban, Franciaországban és az Egyesült Államokban. Ott a külföldi írók közül az ő művei a legnagyobb példányszámokban fogynak – ismertette Komolay Szabolcs.

Fotó: Matey István
Debrecen - Szabó Magda születésének közelgő századik évfordulója alkalmából emlékkiállítást nyitottak meg szerdán Debrecenben, a Méliusz Juhász Péter megyei könyvtárban. Komolay Szabolcs, Debrecen kulturális alpolgármestere megnyitójában kiemelte: az emlékkiállítással megkezdődött az a több hetes...

– Október 2-tól 10-éig szinte minden Szabó Magdáról fog szólni Debrecenben. Mind a város, mind a Református Egyházkerület komoly energiákat, anyagiakat mozgatott meg azért, hogy megünnepelhessük az írót – ismertette az alpolgármester. Az ebből az alkalomból sorra kerülő MagdaFeszttel kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy ennek keretében a Csokonai Színházban olyan darabokat mutatnak be, amelyek a női lélekről szólnak, ugyanis Szabó Magda is szívesen foglalkozott ezzel a témával.

Komolay Szabolcs arról is beszélt, hogy ezen túlmenően a jövő héten egyebek mellett az Alföld folyóirat Szabó Magda estet rendez, a Méliusz Juhász Péter Könyvtárban az író gyermekkönyveit mutatják be. Szabó Magda a Dóczy Gimnázium falán elhelyezett emléktábláját és a róla elnevezett múzeumot október 4-én, egész alakos szobrát a Kossuth téren 5-én avatják fel.

Színházi programok

Ráckevei Anna, a Csokonai Színház igazgatója kifejtette: a MagdaFeszt keretében Szabó Magda színpadi darabjaiból kaphatnak a nézők ízelítőt, ilyen jelenleg futó előadásokat hívtak meg az egész országból. Ehhez a Csokonai a Régimódi történet és az Ajtó című produkciókat újította fel.

– A MagdaFeszttel a nemzetközi Magdaléna Fesztivál-hálóhoz csatlakozunk, amelynek keretében a női alkotókat állítják a figyelem középpontjába – emelte ki az igazgató. Hozzátette: két ősbemutatóra is sor kerül. A fesztivál záró eseménye Miklósa Erika és Szirtes Edina, mókus különleges koncertje lesz.

Ráckevei Anna arról is beszélt, hogy Szabó Magda szabaduló szobát is berendeznek, amelyből a játék résztvevői csak akkor juthatnak ki, ha megoldják a Szabó Magdával kapcsolatos feladványokat.

Emlékház a Dóczyban

Gáborjáni Szabó Botond, a Tiszántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek igazgatója elmondta: a Dóczy Gimnázium udvarán ők Szabó Magda emlékházba várják a közönséget, melyben elsősorban az író által gyakran emlegetett három debreceni épület: a városháza, a Nagytemplom és a Református Kollégium, valamint a Szenczi-, és a Csokonai szobor jelennek meg. De lesz ott egy szalon is, a Rickl- és a Jablonczai család bútoraival, festményeivel berendezve.

Közeleg Szabó Magda születésének századik évfordulója
Debrecen - Szabó Magda születésének 100. évfordulója alkalmából domborműves emléktáblát helyez el Debrecen önkormányzata a Kossuth utcai Dóczy Gimnázium falán – olvasható az egyik a csütörtöki közgyűlés elé kerülő előterjesztésben. Az író 1923 és 1935 között diákja, 1940 és 1942 között pedig tan...

Gáborjáni Szabó Botond szavaiból az is kiderült, hogy az emlékház előterében felállítják annak az Abigél szobornak a másolatát, amely az Abigél című tévésorozatban is látható.

Magánpénzből, közcélra

A Szabó Magda-szobrot Katona Gyula debreceni vállalkozó adományozza a városnak. A nemes gesztust azzal magyarázta, hogy olyan sokat olvasta az író műveit amíg nagyon megszerette azokat. – Adni valamit másoknak, alkotni valami maradandót, hagyni magunk után valami örökséget – magyarázta motivációját.

HBN – Orosz Csaba