A Kossuth-szobor ismét útra kel

Akt.:
Margó Ede és Pongrácz Szigfrid kompozíciója csaknem három hónapig lesz távol
Margó Ede és Pongrácz Szigfrid kompozíciója csaknem három hónapig lesz távol - © Fotó: Matey István
Debrecen – A héten tartott egyeztetés után módosították a főtéri Kossuth-szobor restaurálásának kezdő időpontját. Emiatt május 7-én, várhatóan reggel 8 órakor kezdik meg Győrfi Lajos szobrász vezetésével leemelni a szobrot a helyéről – tájékoztatott a Napló érdeklődésére Iván Aurél, a debreceni polgármesteri kabinet sajtófőnöke.

A május első hetében a megyeszékhely főterén zajló események – például gasztronómiai fesztivál – miatt nem az eredetileg tervezett időpontban, tehát május 2-án, hanem majd május 7-én bontják le és szállítják el a Nagytemplom elől a Kossuth-szobrot.

Debrecen 1914-ben felavatott, emblematikus köztéri alkotását hamarosan tehát Püspökladányba, Györfi Lajos szobrászművész műhelyébe viszik, ahol a következő hónapokban teljesen megújul – értesült a Napló. Györfi Lajostól megtudtuk, hogy a Kossuth-szobrot a talajszintig visszabontják. A mintegy 200 tonnás alkotás stabil betontalapzatot is kap.

A karnevál a határidő

A talapzat egy részét újrafaragják, más részeit restaurálják, a szobor bronzból készült részeit Varga Imre bronzöntőmester karcagi műhelyében öntik újra. A Kossuth téren a szobor a jelenlegi tégla helyett új, betonból készült talapzatot kap, ami már biztonságosan megtartja az összességében mintegy 200 tonnás köztéri alkotást. A szobrot július 15-én kezdik visszaépíteni, a befejezés határideje augusztus 19-e éjfél – válaszolta a Napló kérdésére Györfi Lajos, a felújítást végző szobrászművész.

– A héten tartott egyeztetés után módosítottunk a szobor restaurálásának kezdő időpontján. Ennek megfelelően május 7-én, reggel 8 órakor kezdik meg Győrfi Lajos szobrász vezetésével leemelni a szobrot a helyéről – tájékoztatott a Napló kérdésére Iván Aurél, a debreceni polgármesteri kabinet sajtófőnöke.

KZS


A kompozíció várhatóan a virágkarneválig lesz távol
Debrecen - A sétálóövezet ezredfordulós kialakításakor restaurált szoborcsoport mára ismét rossz állapotban van, és emiatt ismét el kell vinni rendbe tenni – értesült a Napló. A megyeszékhely jelképének számító kompozícióval kapcsolatos információinkat a debreceni polgármesteri hivatal is megerősíte...

Debrecen - A mintegy 200 tonnás alkotás stabil, betontalapzatot is kap. A május első hetében a megyeszékhely főteri eseményei miatt – például gasztronómiai fesztivál – nem az eredetileg tervezett időpontban, tehát május 2-án, hanem május 7-én bontják le és szállítják el a Nagytemplom elől a Kossu...