A környezetvédelem jelene és jövője

A környezetvédelem jelene és jövője
© Fotó: unideb.hu
Nagyvárad, Debrecen – A Nagyváradi Egyetem és Debreceni Egyetem kutatói közös konferenciával ünnepelték a környezetvédelmi világnapot Nagyváradon.

Energiatakarékosság, a helyi erőforrások minél szélesebb körű felhasználása, a megújuló természeti források hasznosítása, a szemét- és hulladékképződés csökkentése és a környezetszennyezés megelőzése – ezek az ENSZ által 1972-ben alapított környezetvédelmi világnap legfontosabb célkitűzései. A föld több mint 100 országában szerveztek programokat június 5-én, hogy felhívják a figyelmet a környezetszennyezés következményeire, elősegítsék az együttgondolkodást és a közös cselekvést, valamint terjesszék a fenntartható fejlődés eszméjét.

A Nagyváradi Egyetem Környezetvédelmi Kara és a Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kara ötödik alkalommal tartott a környezetvédelem világnapján konferenciát Nagyváradon.

A rendezvény segíti a környezet és agrártudományok területén a térségbeli – román és magyar – tudományos, szakmai közösségek kapcsolatainak ápolását, lehetőséget biztosít a pályakezdő fiatal oktatóknak, kutatóknak, doktoranduszoknak és hallgatóknak a nemzetközi konferencián való részvételre, illetve más kutatókkal való kapcsolat kialakítására. A tanácskozás szervezőbizottságának tagjai: Ioan Chereji, Jávor András, Komlósi István, Ioan Jelev, Cornel Domuta, Pepó Péter és Csép Miklós professzorok.

A Nagyváradi Egyetemen tartott „Enviromental protection – present and future” című angol nyelvű konferencián 79 román és magyar, fiatal kutató, hallgató mutatta be kutatási eredményeit angol nyelvű előadás, illetve poszter formájában.

A tehetséges fiatalok a környezetvédelem különböző területein végzett kutatásaikkal mutatkoztak be. A jelenlévők többek között megismerhették: a fenntartható növénytermesztés alkalmazása őszi búzánál különböző ökofiziológiai vizsgálatokkal folytatott kutatások eredményeit, előadást hallhattak a biológiai védekezési módszerekről a szőlő esetében, láthatták a biodízel előállítására használt növényi olajokból készített bemutató anyagot. A rendezvény a környezeti viszonyok és a bor kapcsolatát bemutató előadással, illetve Dobrudzsa borvidék termékeinek megismerésével zárult.

– Debreceni Egyetem –