A kormány továbbra is kész tárgyalni az átadás-átvételről

A kormány továbbra sem tett le róla, hogy konzultáljon a Fidesz vezetésével a kormányzati teendők átadás-átvételéről annak ellenére, hogy a Fidesz képviselői nem jelentek meg a kedd délelőttre meghirdetett egyeztetésen – mondta el a Független Hírügynökségnek a kormányszóvivő.

Szollár Domokos még hétfőn hívta meg a Fidesz vezetőit az egyeztetések megkezdésére, azonban az országgyűlési választásokon többséget szerzett párt szerint nem zárt ajtók mögötti konzultációkra, hanem az emberek számára nyitott, egyértelmű jogi keretek között zajló eljárásra van szükség a kormányzati átadás-átvétellel kapcsolatban. Szijjártó Péter, a párt elnöki stábjának vezetője a miniszterelnök kabinetfőnökének címzett hétfői levelében úgy fogalmaz: Navracsics Tibor frakcióvezető korábbi levele minden részletében pontosan, egyértelműen forgalmaz, és teljeskörűen tartalmazza a kormányzati átadás-átvételnek a Fidesz által szükségesnek gondolt kereteit és menetrendjét.

Szollár Domokos ugyanakkor kedden hangsúlyozta: a kormány örömmel fogadta a Fidesz átadás-átvétellel kapcsolatos törvényalkotási terveit. A jelenlegi kabinet ugyanakkor szivesen megosztaná a mácius 17-e óta zajló munka tapasztalatait a Fidesszel, hogy a készülő törvényben felhasználhassa azokat a leendő kormányzati oldal.

A kormányszóvivő megerősítette, hogy a kabinet minden eddiginél teljesebb és részletesebb dokumentumokat készít a minisztériumoknál folyamatban lévő, illetve várható fontos döntésekről, hogy az új kormány mihamarabb megkezdhesse az érdemi munkát. Szollár szerint a készülő iratanyag részletesebb a Navracsics Tibor levelében foglaltaknál is. Így például szerepel benne a minisztériumi vagy állami vagyonkezelésben lévő szervezetek és vállalatok költségvetési helyzete, üzleti terve és a tulajdonosi döntést igénylő ügyek listája is.
A kormányszóvivő hangsúlyozta, hogy a teljes dokumentációt nemcsak a Fidesz kapja meg, hanem az interneten nyilvánosságra is hozzák.

Szollár ugyanakkor elmondta: egy-két technikai kérdésben szívesen egyeztetnének a Fidesz képviselőivel – például, hogy mikori zárással kérik a kimutatásokat – ezért továbbra is várják a leendő kormánypárt visszajelzését egy esetleges találkozó időpontjáról.

– Független Hírügynökség –