A kormány szeptember végéig beszedné a bankadót – MR1-Kossuth Rádió

A kormány szeptember végéig szeretné beszedni a 200 milliárd forintnyi bankadót – értesült az MR1-Kossuth Rádió.

A közrádió információi szerint a bankoknak 133 milliárd forintot, a biztosítóknak pedig 36 milliárd forintot kell befizetniük. A fennmaradó összeg a pénzügyi vállalkozásoktól folyna be.

A takarékszövetkezetektől eredetileg 6,1 milliárd forintot szedett volna be az állam, ám a kormányfő szóvivője szerint ezeket kivették ebből a körből. A közrádió információi szerint a lízing- és faktoring cégek, hiába voltak veszteségesek tavaly, 12,5 milliárdot fizetnének, a pénzügyi közvetítők 3,2, az alapkezelők 2,2, a befektetési szolgáltatók 1,1, az MFB 5, a Budapesti Értéktőzsde 0,2 milliárdot adna.

Megállapodás június végére várható

A bankadó alapjának kiszámításánál felmerült, hogy a bankok hitelállományát vennék figyelembe, vagyis hogy azt, hogy összesen mekkora kölcsönt folyósítanak lakossági vagy vállalati ügyfeleiknek – értesült az MR1-Kossuth Rádió. Korábban felvetették azt is, hogy a mérleg főösszeget vagy esetleg az adózott eredményt vehetnék itt figyelembe.

Megállapodás június végére várható. A pénzt a közrádió információi szerint szeptember 30-ig kell befizetni. Újdonság, hogy állítólag nem három, csak két évre veti ki a kormány ezt az összeget – olvasható a www.mr1-kossuth.hu-n.

– Független Hírügynökség –

Címkék: , , ,