A kormány semmilyen formában nem készül újabb vonalbezárásokra

A kormány a leghatározottabban cáfolja, hogy a közösségi közlekedés átalakításakor újabb vonalbezárására készülne vagy vonalbezárások előkészítésén dolgozna.

Szollár Domokos kormányszóvivő szerdai közleménye szerint a Magyar Nemzetben ennek kapcsán megjelent cikk “teljesen valótlan és képtelen állításokat tartalmaz,” a kormány helyreigazítást kér a laptól.

A Magyar Nemzet szerdán azt írta, hogy ötven regionális vasúti mellékvonal bezárására készül a kormány, mert egy szakminisztériumi munkaanyag szerint ötven vonalat regionális finanszírozásba adnának. Ha a régiók nem tudnák fizetni ezek fenntartását, akkor bezárás lenne a sorsuk.

A kormányszóvivő tájékoztatása szerint a közösségi közlekedés 2009-ben megkezdett átalakítása során döntött úgy a kormány, hogy 28 mellékvonalon a vasúti közlekedést a közúti közlekedés váltja fel. Ezeken a vonalakon december közepe óta buszok járnak, a kormány szerint pontosabban, megbízhatóbban mint addig a vonatok. Komoly panasz, észrevétel nem érkezett a változás kapcsán a kormányhoz.

A lapban említett, a vonalbesorolásról szóló kormányrendelet a 2009-es döntésnek a kiegészítése, utólagos technikai rendezése. “Szó sincs benne arról, hogy újabb mellékvonalakon szünetelne a vasúti közlekedés. A rendeletről jelenleg is zajlik a közigazgatási egyeztetés. Annak kihirdetése teljesen független a választások időpontjától. Az újság által hivatkozott dokumentum nem a Miniszterelnöki Hivatalban (MeH) készült, annak tartalmáról a MeH is csak a Magyar Nemzetből értesült.” – olvasható a kormányszóvivői közleményben.

“A Magyar Nemzet ma megjelent cikke hamis állításokat, tárgyi tévedéseket és csúsztatásokat tartalmaz. Az ilyen és ehhez hasonló kampányfüstön szárított cikkek okozzák a legnagyobb károkat a közösségi közlekedésnek, az országnak és az embereknek. A kormány helyreigazítást kér a Magyar Nemzettől” – közölte Szollár Domokos.