A kormány jövőre 10, négy év alatt összesen 67 százalékos béremelést hajt végre a mentőknél

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j) és Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója egy új mentőautó mellett a fővárosi KIOSK étterem előtt 2017. május 10-én.
Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere (j) és Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója egy új mentőautó mellett a fővárosi KIOSK étterem előtt 2017. május 10-én. - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest – A kormány jövőre 10, négy év alatt (2016 és 2019 között) összesen 67 százalékos béremelést hajt végre a mentőknél – jelentette be az emberi erőforrások minisztere szerdán Budapesten.

Balog Zoltán hozzátette: ezt a tízszázalékos emelést az egészségügyi szakdolgozók tervezett béremelésén felül kapják az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) munkatársai 2018 januárjában, amelynek többletforrása 4 milliárd forint.

A mentő napja alkalmából rendezett eseményen elmondta azt is, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében mentésre 39,7 milliárd forint áll rendelkezésre, szemben a 2010-es 22,5 milliárddal.

A miniszter emlékeztetett, hogy 2016. szeptember 1-jétől átlagos 26,5 százalékos egészségügyi béremelés történt, idén novembertől 12 százalékos lesz az emelés mértéke, majd 2018 és 2019 őszén további 8-8 százalékos emelésben részesülnek az egészségügyi dolgozók.

Hozzátette: a béremelésre fordított többlet ebben az évben 6,4 milliárd, jövőre pedig 7,5 milliárd forint lesz. Példaként elmondta, hogy az emeléssel egy mentőorvos bére az átlag 390 500 forinthoz képest jövőre 645 ezer forint lesz, egy mentőtiszt bére pedig 242 300 forintról 460 112 forint emelkedik.

o22

Fotó: Matey István

Balog Zoltán beszélt arról is, hogy az elmúlt években a mentőszolgálatnál komoly fejlesztések valósultak meg, ezek között említette az új mentőautók beszerzését, mentőállomások építését, valamint a meglévők felújítását.

A miniszter ismertetése szerint az elmúlt időszakban 496 új mentőautót vásároltak, és 193 gépkocsi beszerzése folyamatban van, amelyek már a 21. századi technikát képviselik.

Elmondható, hogy az országban az összes eset- és rohamkocsit újakra cserélték – tette hozzá.

A 2010-től tartó infrastrukturális fejlesztésekről szólva Balog Zoltán kiemelte azt is, hogy harminc új mentőállomás épült az országban, 97-et pedig felújítottak.

Beszélt arról is, hogy a következő lépés a megfelelő munkaruházat biztosítása lesz.

A miniszter elmondta, hogy a jövő évi költségvetés tervezetében mentésre 39,7 milliárd forint áll rendelkezésre, szemben a 2010-es 22,5 milliárddal.

Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója arról beszélt, hogy 7500-an dolgoznak a mentőszolgálatnál, és az elmúlt évben egymillió embernek nyújtottak segítséget.

A mentőszolgálatnál dolgozókra joggal lehet büszke az ország, és az OMSZ vezetősége arra törekszik, hogy a betegellátást végző munkatársak szakmai tudását fejlesszék, javítsák a munkafeltételeket, növeljék anyagi és erkölcsi megbecsülésüket. “Ha ezekben sikeresek vagyunk, akkor a mentőszolgálat eredményesebb lesz, még több életet menthet meg; ez a legmagasabb rendű cél” – fogalmazott a főigazgató.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár rövid köszöntőjében azt mondta, az OMSZ mindig számíthat a kormányra, egyben gratulált a 69 éves fennállását ünneplő szervezetnek.

– MTI –