A kórházi várókba is betört a kánikula

Akt.:
A kórházi várókba is betört a kánikula
Debrecen – A hőmérsékleti rekordokat döntögető kánikula nemcsak az utcákon sétáló, dolgozó, illetve a munkahelyeken légkondicionáló berendezés nélkül tevékenykedő embereket sújtja, hanem a kórházakban várakozó betegek is sokat szenvedhetnek a forróságtól és a fülledt levegőtől.

 

Kiszáradás ellen

 

A cívisváros legzsúfoltabb betegellátó intézményeiben különböző módon teszik elviselhetővé a falak között is jól érzékelhető fülledt meleget. Az orvosok egybehangzó állítása szerint az emberek számára ilyenkor az egyik legnagyobb rizikófaktort a kiszáradás jelenti, ezt elkerülendő szinte minden intézményben gondoskodnak a megelőzésről. A Kenézy Gyula Kórházban például 43 darab palackos vízautomata gondoskodik a napi folyadékveszteség pótlásáról, továbbá teát is főznek a várakozó betegek számára. A Vasútegészségügyi Kft. Debreceni Egészségügyi Központjának (MÁV Rendelőintézet) földszintjén pedig 10 forint ellenében bárki felfrissítheti magát egy pohár hűs ivóvízzel, valamint ingyenesen két, folyamatosan utántöltött kancsóból is kiszolgálhatják magukat a várakozók.

 

Klíma nélkül

 

Nemcsak a folyadékveszteség okoz komoly problémát az emberi szervezetben, hanem a fülledt, állott meleg levegő is, ez ellen azonban –különböző okok miatt– nem tudnak mindenhol igazán hatékonyan védekezni. A Kenézy Kórház egyes termeiben 30 Celsius foknál magasabb hőmérsékletet is tapasztalhatnak a várakozó betegek az árnyékos helyeken kinyitott ablakok ellenére. Ezzel kapcsolatban Szentgyörgyi János sajtóreferens elmondta, nemcsak anyagi, hanem műszaki okai is vannak, hogy nem működik az intézmény egészében légkondícionáló berendezés, azonban hozzátette: ahol égető szükség van rá, mint a szülészeti, valamint intenzív osztályon, továbbá a sürgőssi ellátóban üzemelnek ilyen eszközök, a kórtermek 25 százalákához hasonlóan. A Vasútegészségügyi Kft. Debreceni Egészségügyi Központjában egyelőre el kell viselniük a betegeknek a forróságot, azonban –ahogy dr. Pártai Zsolt ügyvezető igazgatótól megtudtuk– a betegek túlnyomó része időpontra érkezik, így csak rövid időt kell eltölteni a várókban. A DEOEC Gyermekklinikáján azonban üdítőbb a helyzet, mivel több klímaberendezés is gonoskodik a kellemes 24 Celsius fokos állandó hőmérsékletről.HBN–TOB

Nem elég egy darab párakaput felállítani
  

Egy olvasónk adott hangot panaszának, miszerint ebben a kánikulában a számtalan járókelő számára nem elég egy darab párakaput felállítani a Kossuth-téren, emellett megjegyezte, hogy indokolt lenne ivóvizet is osztani a téren sétálóknak. Az észrevételt továbbítva, az önkormányzat részéről Varga László, a városüzemeltetési főosztály vezetője elmondta, hogy a jelenlegi büdzsé alapján nem lehetséges egy újabb párakapu kihelyezése, s ezt is a Kuszi Kft. jóvoltából használhatják az emberek. Ivóvízosztást szintén nem tudnak kezdeményezni sem ők, sem a Debreceni Vízmű Zrt., ellenben megjegyezte, számos ivókút áll a járókelők rendelkezésére mind a tér közelében, mind az egészt városban.

 

Vasútegészségügyi Kft. Debreceni Egészségügyi Központja

 

Címkék: ,