A koreai háború hatvanadik évfordulójára emlékeztek

A dél-koreai elnök a “meggondolatlan katonai provokációk” leállítására szólította fel Phenjant pénteken, a koreai háború kitörésének hatvanadik évfordulója alkalmából rendezett szöuli megemlékezésen.

Közben Észak-Korea hajózási tilalmat vezetett be nyugati partvidékén, ami egy esetleges rakétakísérletre utal. A dél-koreai védelmi minisztérium közölte, hogy “közelről figyelik” az észak-koreai mozgásokat.

“Észak-Koreának fel kell hagynia a meggondolatlan katonai provokációkkal”, és inkább a két Korea egyesítésének útján kellene haladnia – közölte Li Mjung Bak dél-koreai elnök, a szöuli megemlékezésen. Az 1950-től 53-ig tartó koreai háború kitörésének évfordulóján rendezett ünnepségen több száz dél-koreai veterán vett részt, valamint több veterán abból a 21 országból, amelyek katonai vagy orvosi segítséget nyújtottak Szöulnak, Phenjannal szemben.

Az észak-koreai csapatok 1950. június 25-én indítottak támadást dél ellen, Phenjan szerint déli provokáció után. A három éven át tartó harcokban a legtöbb becslés szerint hárommillió ember halt meg. A konfliktust csak tűzszünet zárta, és nem békeszerződés, így a két Korea hivatalosan még mindig háborúban áll egymással.

A dél-koreai elnök, a megemlékezésen mondott beszédében újra kijelentette, hogy Észak-Koreának bocsánatot kell kérnie a Cseonan nevű dél-koreai hadihajó május 26-ai elsüllyesztése miatt. A 46 dél-koreai tengerész halálát okozó robbanást Szöul szerint egy észak-koreai torpedó okozta, és az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé vitte az ügyet. Phenjan tagadja, hogy köze lett volna a robbanáshoz, és rágalomhadjárattal vádolja Szöult.

Közben a Yonhap dél-koreai hírügynökség pénteken azt közölte, hogy Észak-Korea hajózási tilalmat vezetett be az ország nyugati partvidékénél. A dél-koreai védelmi minisztérium szóvivője nem volt hajlandó megerősíteni a hírügynökségi hírt, de elmondta, hogy “közelről figyelik” az északi mozgásokat. A dél-koreai vezérkari főnökök tanácsának szóvivője pedig azt mondta, hogy egyelőre nem tudni, hogy a hajózási tilalmat tüzérségi lőgyakorlat, vagy rakétakísérlet miatt vezették-e be.

 

-Független Hírügynökség-