A kor egy állapot, idősnek lenni nem degradáló

Akt.:
A kor egy állapot, idősnek lenni nem degradáló
Debrecen – Lényeg az aktív időskor! – hangzott el a Debreceni Egyetem és egy amerikai szervezet (HASIC, amely csoport az egészséges időskorért az internet és a közösség támogatásával) csütörtök délután a Professzori Klubban megtartott zárókonferenciáján.

A projekt célja, hogy a hatvanöt éven felüli idős embereket segítse az egészséges életmód kialakításában. Ez magába foglalja az egészséges étkezést, a rendszeres testmozgást, az alkoholfogyasztás mértékletességét és az aktív társadalmi életet. A projekt az idősek életminőségének javítását szakemberek és mentorok képzésével, az azonos körülmények között élők csoportfoglalkozásaival, online felületek létrehozásával és a helyi szolgáltatások közti együttműködés fejlesztésével segíti elő. A 2014-ben indult munka a csoportoknak szolgáltatásokat nyújtó szervezetek közötti regionális együttműködést próbálja erősíteni, továbbá ajánlásokat tesz arra, hogy miként javítható az ilyen szolgáltatások színvonala.

Közösségformáló programok

A programban részt vevők általában 8–10 fős csoportokban dolgoznak, akár egymás között, akár egy közös program keretében a mentorokkal. Közöttük egyébként szép számmal akadnak fiatalok is. Ezek a tevékenységek amellett, hogy tartalmassá teszik az idősek mindennapjait, elősegítik a párbeszédet, illetve a generációk egymásra találását.


hasic

A sajtótájékoztató résztvevői | Fotó: Matey István


Bár manapság nagyon nehéz életkedvet, élményt teremteni, a világ számos pontjáról érkezett mentorok kivétel nélkül arról számoltak be, ahogy a csoporttagok elkezdtek együtt tevékenykedni, közös – például kulturális és sport – programokra járni, vagy éppen szimplán beszélgetni, meghallgatni a másikat. Az átélt élmények rövidesen egy csapattá, közösséggé formálták őket. A program szervezői egyetértettek abban, nagyon fontosak ezek a tevékenységek, mert motivációt és egyben állandó napi struktúrát adnak az időseknek, hogy ne engedjék el magukat és maradjanak aktívak. A konferencián hangoztatták, a kor egy állapot, idősnek lenni nem degradáló, a lényeg az aktív öregkor és a tartalommal teli élet. A rendezvényt pódiumbeszélgetés zárta, amelyen a jelenlévők megvitatták az aktív időskorral kapcsolatos elméleti és gyakorlati kérdéseket.

HBN–MSZ
hirdetés