A konstantinápolyi szinódus megújította az ukrán ortodox egyház különválására vonatkozó támogató állásfoglalását

Isztambul/Ankara – A konstantinápolyi ortodox szinódus csütörtökön megújította az ukrán ortodox egyháznak az orosz ortodox egyháztól való különválására vonatkozó korábbi támogató állásfoglalását – közölte Emmanuel francia metropolita a tanácskozás után újságírókkal.

Az Anadolu török hírügynökség beszámolója szerint Emmanuel metropolita azt is mondta, hogy az ukrán egyház különválásának folyamatával kapcsolatos döntés – mint fogalmazott – ezennel véglegessé vált, az ukrán kérelmet helyénvalónak találták.

A konstantinápolyi szinódus október 9. és 11. között ült össze.

I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárka kedden a T24 nevű török hírportálnak nyilatkozva úgy fogalmazott, hogy “még az előkészületi fázisban vagyunk, de az ukrán egyház elnyeri függetlenségét, a patriarchátus két képviselője Ukrajnában tartózkodik”.

A BirGün török kormánykritikus napilap internetes oldalán csütörtökön azt írta, hogy a konstantinápolyi patriarchátus két képviselője szerdán visszatért Isztambulba, és megtartotta előadását az ülés keretében. A szinódus ezt követően úgy határozott, hogy elismeri mindhárom ukrán ortodox egyházat, azt a kettőt is, amelyet Moszkva nem ismer el.

Petro Porosenko ukrán elnök 2018. április 17-én fordult I. Bartolomaioszhoz azzal a kéréssel, hogy adjon ki bullát az egységes ukrajnai helyi egyház megalapításáról. A szabályok szerint az adott ország államfőjének kell kérelmeznie az egyház autokefállá, azaz független nemzeti egyházzá minősítését. Ebben a kérdésben – amennyiben nincs konszenzus az ortodox egyházak között – a konstantinápolyi ökumenikus pátriárkának van joga döntést hozni.

Jelenleg Ukrajnában két patriarchátushoz – a moszkvaihoz és a kijevihez – tartozó ortodox egyház működik. A moszkvai patriarchátushoz, vagyis az orosz ortodox egyház joghatósága alá tartozó ukrán egyházból szakadt ki 1992-ben a kijevi patriarkátus Filaret pátriárka vezetésével, már akkor azzal az igénnyel, hogy Ukrajnának Oroszországtól független, saját nemzeti ortodox egyháza legyen. Moszkva viszont nem ismerte el a kijevi patriarchátus függetlenségét, azóta is szakadárnak tekinti, vezetőjét Filaretet pedig kiátkozással büntette.

A harmadik ukrán ortodox egyház, az autokefál ortodox egyház a legkisebb. Vezetője Makarij metropolita, akit a moszkvai patriarchátus szintén egyházi átokkal sújtott.

A konstantinápolyi szinódus most visszavonta mind a Filaretre, mind a Makarijra kimondott egyházi átkot.

– MTI –