A könnyűzene nehéz helyzetéről

A Hangszert a kézbe – EXTRA! március 20. és 24. között zajlott a Belvárosi Közösségi Házban
A Hangszert a kézbe – EXTRA! március 20. és 24. között zajlott a Belvárosi Közösségi Házban - © Fotó: Derencsényi István
Debrecen – Párbeszédre hívják a közoktatásban ténykedőket, hogy a diákok „kezében maradhasson a hangszer”.

Új témahetet indít a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Programja október 1-jén, a zene világnapján általános és középiskolás diákok részére – a folyamatos formálódásban lévő terveket Balga Nóra ismertette a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Karán egy, a könnyűzene-oktatás helyzetéről, fejlesztési lehetőségeiről szóló minikonferencián a napokban.

A Magyar Könnyűzenei Oktatást Támogató Alprogram koordinátora elmondta, egy tudatos zenefogyasztó generáció „nevelése” a cél. Az, hogy a fiatalok szívesen válasszák akár hobbiként a hangszeres játékot, megértsék, miért érdemes eljárni könnyűzenei koncertre vagy megvenni egy lemezt. A témahét ötlete szorosan kapcsolódik a Hangszert a kézbe országjáró könnyűzenei játéktér és ismeretterjesztő sorozathoz. A tavaly indított rendezvénysor az érdeklődési reményeket – helyszínenként ezer látogató – jóval felülmúlta, s a múlt heti debreceni eseményt megelőző 16 állomáson 44 ezer főt vonzott.

A könnyűzenei témahét szervezői remélik, hamarosan hasonló népszerűségnek örvend majd az ötletük is, mert úgy vélik, ez lehet az alapja annak, hogy a hangszert megismerő, megkedvelő iskolások továbbléphessenek: legyen hová fordulniuk – a jövőben akár iskolai kereteken belül –, akkor is, ha nem feltétlenül hivatásos komolyzenészként képzelik a el a jövőjüket, de szívesen játszanának hangszeren.

A kortárs zenéről ritkán esik szó

Balga Nóra hangsúlyozta: „első lépésként a témahéttel szeretnénk párbeszédet indítani, nem csak a program és pedagógusok között, hanem tanárok és tanárok között is. A tervünk, hogy művelődési házakat, zeneiskolákat, sőt hangszerboltokat is bevonunk. Az 1-12. osztályos tanulókat körbeveszi a könnyűzene. Nem igazán hallottam a diákjaimat arról diskurálni, hogy „elolvastam ezt a verset Tóth Krisztinától, nagyon jó, nézd meg”, ellenben mai zeneszámokkal nap mint nap megtörténik. Ez olyan aduász, amit vétek lenne nem kihasználni.”

Minden közoktatási intézmény éves tervében szerepel témahét és az intézetben döntik el, hogy saját témát választanak, egyéni programot szerveznek vagy bekapcsolódnak az országos ajánlásokba. Ilyen például a digitális, a fenntarthatósági és az idei évtől a könnyűzenei témahét.

Félévente lehetne

Az előadó így ismertette a programot: óratervekkel és a tantárgyhoz kapcsolódó 10-15 perces feladatokkal is szeretnénk előállni. Tapasztalataink szerint magyar tanárok között aktív párbeszéd folyik arról, hogy miért érdemes, és hogyan lehet a diákokhoz közel vinni a kortárs irodalmat. Miközben nagyon szűkszavú a párbeszéd a líráról. Itt szeretnénk bekapcsolni a kortárs könnyűzenei alkotásokat. Megkockáztatom, hogy közelebb állnak a diákokhoz a mai magyar számok, mint a kétezer évvel ezelőtt született alkotások. Az énekórákra is készülünk feladatokkal. Az osztályfőnöki órákra a jogdíjakkal és könnyűzenei koncertek szervezésével kapcsolatos interaktív játékokat találtunk ki. Alkotunk slágerlistát sulirádiók számára. Öt különböző pályázatot hirdetünk, értékes nyereményekkel. ” Mint mondta, a jövőben workshopok, konferenciák szervezésével szeretnénk fórumot biztosítani a tapasztalatcserére, és újabb ötleteket adni a fél évente megtartandó témahéthez.

A „Debrecenben a könnyűzene oktatásáról”– minikonferencián dr. habil. Duffek Mihály tanszékvezető így reagált a hallottakra: ha a tanári alapképzés akkreditációjában sikeresek leszünk, akkor a komolyzenei hallgatóinknak efféle specializációt is biztosíthatunk. Ezzel el tudjuk érni, hogy a könnyűzenei hangszer-oktatáshoz is értve mennek majd zeneiskolába tanítani.

– HABE –


Debrecen - Az országban elsőként a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kara a Kőbányai Zenei Stúdióval közösen alakított ki Könnyűzenei Képzési Központot. Kameránkkal körbejártuk az épületet, less be te is a hangszerek világába! A Zeneművészeti Kar céljai között szerepel egy könnyűzenei alapszak beve...

A DE Könnyűzenei Képzési Központját tekintették meg a „Debrecenben a könnyűzene oktatásáról” című minikonferencia résztvevői
Debrecen - Egyre gyakrabban szűrődik ki zene a volt debreceni MDF-székház ablakain. Csaknem 30-an kezdtek el tanulni a Debreceni Egyetem februárban megnyitott Füredi úti Könnyűzenei Képzési Központjában – derült ki szerdán egy a könnyűzenei oktatás fejlesztéséről tartott konferencia keretében a hely...