A koleszterincsökkentőket egy életen át kell szedni

Édes István
Édes István - © Fotó: unideb.hu
Debrecen – Több mint két évvel emelkedett hazánkban a születéskor várható élettartam a fejlődő kardiológiai kezeléseknek köszönhetően.

– Iszkémiás szívbetegségben hazánkban a legóvatosabb statisztikák szerint is több mint félmillióan szenvednek. A páciensek kétharmadánál magas vérnyomás, felénél cukorbetegség is társul a szív­problémához, ezért olyan gyógyszereket érdemes választani, amelyek ezeket a betegségeket együttesen kezelik. A koleszterincsökkentésben elérhetővé váltak például olyan új tabletták, amelyekkel nagyon jó eredmények érhetőek el – mondta Édes István professzor, a Debreceni Egyetem Kardiológiai Klinikájának igazgatója.

Hozzátette: sokszor szembesülnek az orvosok azzal a problémával, hogy a betegek egy része egy év után abbahagyja a gyógyszeres kezelést, mivel nem érzékel rögtön olyan eredményt, mint egy vízhajtó vagy vérnyomáscsökkentő esetében. Ezzel azonban nagy kockázatot vállal, hiszen a koleszterincsökkentő gyógyszereket egy életen át kell szedni. A klinikaigazgató arra is kitért, hogy a krónikus szívelégtelenség kezelésével kapcsolatban van egy új típusú vegyület – az úgynevezett ARNI –, ami igazi áttörést és előrelépést jelenthet. Az új gyógyszert Amerikában már elfogadták, az európai bevezetése pedig folyamatban van.

HBN