A kölcsönös egymásra találás jegyében

A kölcsönös egymásra találás jegyében
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Második alkalommal rendezték meg a Debreceni Egyetem Műszaki Karán a műszaki állásbörzét.

A végzősök 85 százaléka fél éven belül el tud helyezkedni a műszaki kar hallgatói közül – mondta el portálunknak dr. Szűcs Edit dékán az idén második alkalommal megrendezett műszaki állásbörze keddi megnyitója előtt. Hozzátette, a többiek a nyelvismeret kellő elsajátításának a hiánya miatt maradnak eleinte állás nélkül. Ebből is látszik, érdemes a cégeknek ajánlataikkal az oktatási intézménybe elmenniük, ami kölcsönösen előnyös lehet, mind a leendő munkavállalónak, mind a munkáltatónak.

Piaci igényekhez igazodva

Idén 23 kiállító több mint 250 állásajánlattal érkezett a börzére, ahová olyan cégek is érkeztek melyekkel együttműködve határozta meg a munkaerőpiaci igényekhez alkalmazkodó duális képzés területeit a kar – ismertette megnyitójában a dékán. Példaként említette, hogy a gépészmérnöki szakon belül megalakították a járműipari beszállítói specializációt, és a továbbiakban is várhatók hasonló területi szakosodások.

A kar új épületszárnyában megrendezett állásbörzét szervező karrieriroda vezetője, Dobi Lajos elmondta, a kiállítók által meghirdetett ajánlatok 90 százaléka valószínűleg gazdára lel, mert a hallgatók részéről nagy az érdeklődés, és a cégek is szívesen alkalmaznak diplomás pályakezdőket. A legnépszerűbbek az autóipari gyártásterületek és a robottechnika az elhelyezkedni kívánók körében. Az irodavezető szerint azonban a végzés előtt álló hallgatók 30-40 százaléka már a diploma megszerzése előtt tudja, hol fog elhelyezkedni.

A szervezésben közreműködő HSA Kft. debreceni képviselője, Vitos Albert szerint az ilyen események azért hasznosak a leendő munkavállalóknak, mert nem kell külön-külön elmenniük az egyes cégekhez, ami jelentős pénz és energia megtakarítást jelent. Másrészt sok helyen időt sem tudnának rájuk szakítani, ezzel szemben egy börzén a legapróbb részletekre is választ kaphatnak. Vitos Albert megerősítette, a műszaki pályakezdők leginkább csak a gyenge nyelvtudásuk miatt nem tudnak azonnal elhelyezkedni.

Előny a pályakezdés

A börzén egy egészségügyi betéteket és pelenkákat gyártó amerikai cég magyarországi leányvállalata a másfél éve indított gyöngyösi gyárának leendő villamosgépész-mérnökeit keresve vesz részt – mint azt a cég HR vezetőjétől megtudtuk. Arra a kérdésre, hogy miért nem elég csak meghirdetni az állásokat, Prikler Éva azt válaszolta, hogy hosszabb távon gondolkodva kimondottan pályakezdőket keresnek, és ehhez a legjobb megoldás egy ilyen börzén való részvétel.

Ugyancsak a hosszabb távú karrierlehetőség ígéretével érkezett Debrecenbe egy repülőgépgyártó cégnek bedolgozó nyírbátori kft., melynek HR vezetője, Gubala László azt emelte ki, hogy most még a gyártáshoz keresnek mérnököket, de várható később a tervezési folyamatok beindítása is, ahol már a kreativitásukra is szükség lesz. Arra a kérdésre, hogy mit tudnak nyújtani a hozzájuk jelentkezőknek, Gubala László elmondta, nemcsak karriert, hanem versenyképes jövedelmet is biztosítanak a fejlesztési és folyamatmérnöki szakterületeken.

HBN-ÉP